Visoka temperatura i kašalj lome sve više pacijenata u Banjaluci

762

U ambulantama porodične medicine od početka godine je povećan je broj pacijenata sa simptomima sličnim gripu, visokim temperaturama i kašljem.

Načelnik Službe porodične medicine “Doma zdravlja” Kosana Stanetić je dodala da su kod pacijenata koji su prethodnih dana tražili pomoć ljekara takođe bile prisutne i akutne respiratorne infekcije od kojih su obolijevali, odrasli i djeca.

– Pored povišene temperature najčešći simptomi su bili grlobolja, povraćanje, malaksalost, bolovi u stomaku, bolovi u zglobovima i mišićima. U slučaju pojave ovih simptoma potrebno je da se oboljeli jave porodičnom doktoru, koji će postaviti dijagnozu i propisati terapiju – rekla je Stanetićeva.

Dodala je da se bolesti lakše i brže prenose u zatvorenim prostorijama u kojima u ovom periodu boravi veći broj osoba.

– Nepovoljni mikroklimatski uslovi nepovoljno utiču na zdravlje u bilo kojoj životnoj dobi, a to se prvenstveno  odražava na organe za disanje – kazala je Stanetićeva.

Navela je da se negativne posljedice vremena mogu  ublažiti kroz unos dovoljnih količina tečnosti, da ishrana treba da bude bazirana na voću i povrću, kao i na hrani bogatoj vitaminima i mineralima.

Rekla je da je Služba porodične medicine od 1. januara zbrinula 888 pacijenata.

(Glas Srpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!