Danas je Božić po Gregorijanskom kalendaru

540

Vjernici koji vrijeme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas proslavljaju Božić, najradosniji hrišćanski praznik. Svima koji slave, Uno ekipa upućuje čestitke!

Služenjem mise ponoćke je u crkvama širom Bosne i Hercegovine dočekan Božić, jedan od najvećih katoličkih praznika.

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvodio je u Sarajevskoj katedrali Srca Isusova Božićno bdijenje – misu Ponoćku.

Vjernici slave rođenje Isusa Hrista, Sina Božijeg, pjevajući božićne pjesme i moleći se za zdravlje, mir i blagoslov.

Kardinal je pozvao sve katolike da Božić provedu u miru sa svojim bližnjima, kao i sve ljude drugih vjera da ovaj praznik proslave iz poštovanja. Poželio je da svi katolici istinski prožive radost Božića, a one druge pozvao da se raduju i iz poštovanja dožive ono što katolici vole i slave.

“Dok je oko nas tama, našim okupljanjem slavimo svjetlo – da nam da nadu u vječni život. Želimo imati otvoreno srce i da ne klonemo duhom – da shvatimo Bog je blizu”, rekao je kardinal Puljić.

Kardinal Puljić je naveo kako je simbolika Božića svjetlost Božija koja pomaže svim ljudima da se spase mraka i oslobode ropstva. Jer, nastavio je u propovjedi, nema goreg mraka nego kad čovjek izgubi ljubav, ostane napušten, zaboravljen. (Klix, agencije)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!