Badnji dan i Badnje veče po Gregorijanskom kalendaru

1654

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vrijeme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju Badnji dan i Badnje veče, uoči Božića, praznika rođenja Isusa Hrista.

Katolici širom svijeta danas proslavljaju Badnji dan, uoči Božića – blagdana rođenja sina Božijeg Isusa Hrista.

U crkvama širom BiH večeras će biti služena svečana misa – ponoćka.

Dan prije velikog katoličkog praznika Božića nosi naziv Badnji dan ili Badnjak prema drvcima koja se na taj dan unose u kuću i stavljaju na ognjište, a neki taj naziv dovode i u vezu s riječju bdjeti, jer se tada pobožno bdije u iščekivanju Hristovog rođenja.

Na Badnjak se u kuću unosi i kiti božićno drvce i tradicionalno se posti, iako to Katolička crkva ne smatra obaveznim. Ispod božićnog drvca se stavljaju darovi koji se otvaraju ujutro na Božić.

Na Badnjak se priprema bogat i svečan ručak, a za trpezom se okuplja cijela porodica. Nakon toga odlazi se na čestitanje rodbini i prijateljima.

Nakon večere ljudi se okupljaju, oblače svečano i odlaze na ponoćku. Sveta misa ponoćka jedna je od najsvečanijih misa u godini i jedina koja se slavi u pola noći.

Božić, dan kada je prema predanju rođen Isus, u nedjelju 25. decembra proslaviće Rimokatolička, protestantska i anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile gregorijanski kalendar.

Svima koji slave Uno ekipa upućuje čestitke!

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!