Pulmologija do kraja godine na Paprikovcu

614

Pacijenti i osoblje Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS 2018. godinu dočekaće u novim, savremenim prostorijama u Centralnom medicinskom bloku u banjalučkom naselju Paprikovac, piše Glas Srpske.

Kako bi što prije izašli iz dotrajale zgrade, osoblje ove klinike zatekli smo kako užurbano pakuje samo osnovne stvari, jer ih na novoj lokaciji čeka sve ono što je potrebno za normalno funkcionisanje. Načelnik Klinike za plućne bolesti Marinko Vučić istakao je da bolesnike, koji su, kako kaže, iole za kućno liječenje, otpuštaju.

– Cilj nam je da do preseljenja broj pacijenata svedemo na dvadesetak, kako bismo se što brže i lakše preselili na novu lokaciju, jer je tehnički nemoguće preseliti 80 ljudi – kazao je Vučić i dodao da će, sve dok ne pređu na novu lokaciju, primati samo hitne slučajeve.

Istakao je da će preseljenjem u novu zgradu dobiti novi prostor i kvalitet, koji će najviše osjetiti pacijenti.

– Sobe u zgradi gdje smo trenutno smješteni su šestokrevetne, tako da teško oboljeli zajedno leže sa ostalim pacijentima. Osim toga, preseljenjem će i problemi manjka toaleta i kupatila postati prošlost, kao i krov koji prokišnjava i loše grijanje – kazao je Vučić.

Glavna sestra Klinike za plućne bolesti UKC-a Vera Tepić istakla je da su ona i njene kolege prošle neophodnu obuku.

– Sobe na Paprikovcu, za razliku od ovih u centru, mnogo su komotnije, svjetlije i prozračnije, tako da jedva čekamo da pređemo u novu zgradu – kazala je Tepićeva.

Kako su objasnili u UKC-u RS, početak preseljenja organizacionih jedinica iz centra grada pod jedan krov je prvi korak ka ostvarenju krajnjeg cilja.

– Klinika za plućne bolesti je prva organizaciona jedinica koja će biti preseljena. Ona će biti smještena u renovirane prostorije krila A i B na četvrtom spratu Centralnog medicinskog bloka, a u dvokrevetnim i jednokrevetnim sobama raspoređeno je 60 kreveta – kazali su UKC-u.

Dodali su da u ovoj organizacionoj jedinici postoje tri ambulante, prijemna i specijalistička, zatim Onkološka i Alergološka ambulanta, kao i tri kabineta.

Dodali su da su kreveti automatizovani i pacijent će moći da ga podesi pomoću prekidača i zauzme najudobniji položaj.

  • Svaka soba ima sopstveni toalet, tuš, a omogućena je i stalna komunikacija pacijenta sa medicinskim sestrama, preko uređaja za poziv, koji se nalazi u sobi. Pacijent treba samo da pritisne dugme, a zvučni i svjetlosni signal o pozivu će se emitovati na pultu medicinskih tehničara, koji se isključuje u trenutku kada sestra priđe pacijentu – objasnili su u UKC-u RS.

Projekat vrijedan 84 miliona evra

Rekonstrukcija i opremanje Centralnog medicinskog bloka UKC RS podrazumijeva sanaciju oko 41.000 metara kvadratnih i izgradnju novog sjevernog krila površine oko 17.000 metara kvadratnih.

Kompletni radovi trebalo bi da budu završeni polovinom 2018, a riječ je o projektu Vlade RS i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite vrijednom 84 miliona evra.

Klinika posjeduje tri odjeljenja:

•        Odjeljenje pulmologije sa kabinetima, prijemno –  polikliničkim traktom i poluintenzivnom njegom

•        Odjeljenje onkologije sa opštom pulmologijom

  • •        Odjeljenje za specifična plućna oboljenja i granulomatozne bolesti

(Glas Srpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!