Stanje na putevima: Klizavo zbog kiše i snijega

640

Saobraćaj se ovoga jutra u većini krajeva RS zbog kiše odvija po mokrim i klizavim kolovozima, dok na području Banjaluke, Mrkonjić Grada i Kneževa pada snijeg koji se za sada ne zadržava na kolovozu, saopšteno je jutros iz Auto moto saveza Republike Srpske.

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost u koltinama i uz riječne tokove kao i u višim predjelima i preko planinskih prevoja.Na dionicma koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina vozačima skrećemo pažnju na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz.

Na reg. putu R-413 Kneževo-Turbe u kanjonu Ugra,zbog odrona, saobraćaj još uvijek odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom, pa vozače upozoravamo na oprezniju i sporiju vožnju.

Zbog aktiviranja klizišta na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Jajce, lokalitet Srpskih Toplica saobraćaj se odvija usporeno, naizmjeničnim prouštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.

Od 01.12.2017, na magistralnom putu M-16.1 dionica Klašnice1-Prnjavor (na satcionaži od 15+600 do km 16+750) radi izvođenja radova na izgradnji autoputa Banja Luka-Doboj, u zoni ukršatanja sa magistralnim putem, izmjenjen je režim u odvijanju saobraćaja. Za vrijeme izvođenja radova, saobraćaj  reguliše uredno postavljena privremena saobraćajna signalizacija. (predviđeno je da radovi traju do 01.05.2018.)

Do 31.12.2017. obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-14.1 dionica Lončari-granica RS(Brčko 1) zbog izvođenja radova na izgradnji mosta u Krepšiću. Za vrijeme radova, saobraćaj se odvija regionalnim putem R-460 Brčko-Cerik i lokalnim putevima L1 i L20 kao i ulicama u naselju. 

U toku su radovi na izgradnji novog mosta preko rijeke Zovidolke, na regionalnom putu R-435, Nevesinje-Berkovići u mjestu Zovi Do. Saobraćaj će se odvija jednosmjerno, preko izgrađenog privremenog mosta u neposrednoj blizini i  regulisan je privremenom saobraćajnom signalizacijim.

Saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila na dionici mag. puta M-14.1 Bijeljina – Glavičice (ulice 27 marta i Srpske vojske u Bijeljini). Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se isključivo obilaznicom (do 31.03.2018).

Na regionalnom putu R-458 Površnice-Lopare  završeni su planirani radovi na sanaciji klizišta, ali s obzirom na oštećenja koja nisu obuhvaćena predmetnim radovima, ostaje na snazi zabrana saobraćaja teretnih vozila, a saobraćaj istih je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

U cilju bezbjednog odvijanja saobraćaja na autoputu “9. januar” Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja u području petlji “Prnjavor” i “Johovac”, kao i na regionalnom putu R-474 i magistralnom M-17.

U toku su radovi na magistralnom putu M-14.1 na dionci Lončari-granica  RS/BD (Brčko1) i granica RS/BD (Brčko 2) – Donja Bukovica, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put sa desne strane iz prvca Brčkog. (do 30.04.2018)

Miniranje i deminiranje terena

Zbog izvođenja deminiranja terena na deminerskom radilištu Klakari Donji 12 i Klakari  Donji 13  (opstina Doboj),  na mag. putu M- 14,1 Brod- Odžak (do 22. decembra) radnim danima od 8 do 18h, saobraćaj će se odvijati na način 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja. (predviđeno je da radovi traju do 22.12.2017.)

Zbog izvođenja deminerskih radova na mag. putu M-14.1 Brod-Odžak, (opština Brod) u mjestu Klakari Gornji, dolazi do obustave saobraćaja u vremenu od 08:00 do 16:00 časova, na način 30 minuta obustave i 15 minuta propuštanja saobraćaja. Obustave saobraćaja se ne izvode vikendom i u vrijeme praznika. (predviđeno je da radovi traju do 15.12.2017.)

Regionalni putevi

Na regionalnim putevima R-414 Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo i R-476 dionica Ukrina-Gornja Vijaka i R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranih klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

Zabrane

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen  je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. (Rješenje Min. saob. i veza 13.03/345-103-1/15, od 11.12.2015.).

Na regionalnom putu R-454 a Bratunac 3-Drinjača i dalje ostaje na snazi zabrana za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 t i autobuse klase M3, dok se zabrana  ne odnosi autobuse prevoznika ad Holding “Drinatrans” Zvornikkoji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac. Takođe, ova zabrana se od 01.09.do 31.12.2017. godine ne odnosi na teretna vozila kojima će se vršiti transport drvnih sortimenata regionalnim putem R-454a od Sopotnika do Drinjače

Puštanjem u saobraćaj dijela  auto puta  “9. Januar “ Banja Luka-Doboj, dionica Banja Luka –Prnjavor, sa uklapanjem na petlju “Mahovljani” autoputa Banja Luka-Gradiška I sa uklapanjem na magistralni put M-16,1, Mahovljanska petlja stavljena je  u svoju osnovnu funkciju. Na dionici mag. puta M 16-1. Klašnice 1 – Prnjavor u Drugovićima, uspostavljen je poseban režim saobraćaja I postavljena privremena saobraćajna signalizacija.

Naplatne stanice u Laktašima i Drugovićima nisu završene i neće biti u funkciji do završetka kompletne dionice autoputa Banja Luka-Prnjavor.

AMS RS

Počela republička saobraćajno-preventivna kampanja “Proslavi odgovorno! Ako misliš piti, vozač nemoj biti” koja će trajati do 31. januara i njome se želi ukazati na opasnosti kojima su izloženi vozači i pješaci, a koji pod uticajem alkohola upravljaju vozilima ili se kreću kolovozom. U realizaciji kampanje uključeni su Ministarstvo saobraćaja i veza RS, MUP RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, AMS RS i 48 Auto-moto društava, te preduzeće “Molson kors” i lokalne zajednice.

U toku je velika republička preventivna  kampanja “Budi vidljiv, ne budi figura” koju sprovodi Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) i Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske. Osnovna poruka kampanje jeste: vidljivost pješaka. Kampanja ima za cilj da ukaže pješacima na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom u noćnim satima. Kampanjom se želi uticati na stavove vozača vezano za kretanje  putnim dionicama gdje se mogu očekivati pješaci, da smanje brzinu kretanja i povećaju oprez.

U informativnoj službi AMS RS, u upotrebi  je već duže vrijeme poseban broj “vozačke solidarnosti” – 066/823-000 – na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra AMS RS o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu. Vozači, obavjestite AMS RS o zastojima i problemima na putu putem SMS broja “vozačke solidarnosti” –066/823-000. Zbog velikog broja poziva na broj  1285 informacije o stanju na putevima i pomoć na putu  u Republici Srpskoj možete dobiti i mobilni telefon  066/823-000, ili putem internet stranice www.ams-rs.com.

BANJA LUKA

Zbog održavanja manifestacije “Zimzograd”, na snazi će biti privremena obustava saobraćaja za sva vozila u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na djelu od raskrsnice sa Ulicom Milana Tepića do raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać i to u vremenu:

16.12.2017. godine u vremenu od 08:30 do 20:00 časova
17.12.2017. godine u vremenu od 08:30 do 20:00 časova
Od 15:00 časova do 22:00 časa dana 21.12.2017. i
Od 07:00 časova do 21:00 čas, dana 23.12.2017.

U toku izvođenje radova na produženju saobraćajne trake za lijevo skretanje na magistralnom putu M-16 dionica 185 Rosulje- Čajevac lokacija semafor Čajevac.Radovi će se izvoditi od 28.11.2017 narednih 7 dana u periodu od 7:00 – 16:00 časova. Saobraćaj se odvija usporeno, te se mole vozači da obrate pažnju na postavljenu privremenu saobraćajnu signalizciju.

Zabranjuje se saobraćaj:

  • svim vozilima u Ulici Gavrila Principa na dijelu od Zelenog mosta do Ulice Miloša Obilića
  • svim vozilima preko Zelenog mosta
  • svim vozilima, osim vozilima stanara, u Ulici Branka Morače, na dijelu od Zelenog mosta do Kozarske ulice u Banjaluci.

Tradicionalna republička kampanja “Vozači, škola je za nas, oprez je za vas”

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS)  poziva vozače da voze oprezno u zonama osnovnih i srednjih škola, te da obrate posebnu pažnju na đake koji se kreću duž kolovoza. Ovim putem  obavještavamo  vozače da je u toku tradicionalna kampanja u Republici Srpskoj pod nazivom „Vozači, škola je za nas, oprez je za vas“ koja će trajati tokom cijele školske godine.

FEDERACIJA BiH

Zbog snijega na kolovozu jutros se sporije saobraća na dionicama u zapadnoj Bosni. Izdvajamo putne pravce Livno-Bosansko Grahovo-Drvar, Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać i Bosanski Petrovac-Drvar. Na magistralnom putu M-5 Travnik-Donji Vakuf-Jajce pada kiša koja ledi u dodiru sa tlom, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Na ostalim dionicama kolovoz je pretežno mokar, a vidljivost mjestimično smanjena zbog magle i niske oblačnosti. Veće količine vode usporavaju saobraćanje na putnim pravcima Grude-Čapljina i Ljubuški-Crveni Grm.

Na magistralnim putevima M-16.2 Jablanica-Prozor i M-14.2 Resanovci-Drvar, zbog većeg odrona, saobraća se naizmjenično-jednom trakom.

Zbog istražnih radova u tunelu Karaula na magistralnom putu M-17 Žepče-Maglaj, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Sanacioni radovi izvode se na autoputu A-1 Sarajevo sjever-Sarajevo zapad na ulazu u tunel Oštrik, a saobraćaj je preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Molimo vozače da na ovoj dionici voze smanjenom brzinom i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

GRANIČNI PRELAZI

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na GP Izačić. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz AMS RS.

(Uno portal)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!