Cvijanović: Program ekonomskih reformi osnova za bolji život

482

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je večeras da bi usvajanje Programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2018.-2020. godina bila osnova da se ide prema boljem životu.

Cvijanovićeva je navela da je glavni orijentir jačanje realnog sektora, povećanje zapošljavanja i otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru, ali da to ne znači zanemarivanje javnog sektora.

“Moramo da popravimo našu osnovu da bismo mogli svi zajedno da koračamo naprijed. Znamo da rast BDP-a mora da bude veći od 3,5 odsto ili četiri odsto, koliko je projektovano za 2020. godinu”, rekla je Cvijanovićeva u završnoj riječi o Prijedlogu ekonomskih reformi za period 2018-2020. godina.

Cvijanovićeva je napomenula da socijalni partneri, Vlada i poslanici možda imaju različite stavove i pristupe određenom pitanju, ali svi imaju isti cilj – da se u Srpskoj bolje živi.

Ona je istakla da nijednoj vladi ne bi poželjela da bude suočena sa strašnim stvarima i izazovima kao što su poplava koja je Srpskoj odnijela jedan cijeli budžet, ali i blokada sredstava /na nivou BiH/ od predstavnika koji su birani na teritoriji Srpske.

“Ali, to su bili neki izazovi s kojima smo se nosili i utoliko sam zadovoljnija što smo uspjeli da postignemo dobre rezultate. Oni nisu spektakularni i ne treba da uljepšavamo stvari, ali oni nisu nikao loši pogotovo kada znamo kako su se teške stvari dešavale”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je u vezi s tim spomenula i suočenost Srpske sa morem političkih problema i pritisaka, a u potpuno politički bolesnoj atmosferi koja je bila u BiH.

“Uprkos svemu, uspijevali smo da priđemo i stvarnim problemima. Zadovoljna sam što je Vlada zaista postala otvoreno mjesto u koje se dolazi, gdje se priča s ljudima i različitim grupacijama, i takav odnos nam je pomogao da stvari definišemo na ovaj način”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je Program ekonomskih reformi pripreman temeljno, da je o tome i budžetu Srpske za narednu godinu napravljena široka rasprava sa zainteresovanim stranama i da je vođeno računa o interesu svih.

Ona je rekla da je sa socijalnim partnerima dogovorena izrada određenih akcionih planova za sprovođenje Programa.

“Zato što smo i mi zainteresovani za realizaciju ovog programa i ovo nije samo usvajanje dokumenta ili formalna radnja koja mora da se desi u parlamentu, nego smo zainteresovani da ono što smo do sada postigli bude nadograđivano”, navela je Cvijanovićeva.

Premijerka Srpske danas je u uvodnom izlaganju rekla da je Program ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2018-2020. godine izrađen prema metodologiji i smjernicama Evropske komisije i da su njime predstavljene ključne mjere ekonomske politike Vlade Republike Srpske u naznačenom periodu, uz srednjoročni makroekonomski okvir i okvir fiskalne politike, te sveobuhvatni program strukturalnih reformi.

Ona je istakla da se mnogo uradilo u penzijskom sektoru, da je Srpska u mogućnosti i da povećava penzije, ali i da ih isplaćuje dva, tri dana prije, te podsjetila na raniji period kada se nije ni znalo koji je datum kada se isplaćuju penzije.

Cvijanovićeva je naglasila da je Republika Srpska veliko gradilište i da to nije prestala biti ni u vrijeme krize.

Ona je u vezi s tim napomenula da nije bilo jednostavno graditi nove studentske domove, auto-puteve i bolnice, dodavši da se ulazilo u takve projekte, uprkos tome što su zahtijevali velika finansijska sredstva, jer je to bilo korisno za građane.

“Niko u Vladi nije naivan, znamo da nas čeka još mnogo posla, ali i da smo kroz odgovorno ponašanje, uprkos svim izazovima, problemima i pritiscima, uspjeli da se ponašamo na ovaj način”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da nije tačna priča opozicije o velikoj prezaduženosti Srpske, jer Srpska vraća više nego što uzima i troši odgovorno.

“Pričali su da ćemo kada uzmemo klirinški dug zakrpiti sve budžetske rupe. Od 60 miliona je potrošeno pet miliona, ostalo se čuva da bi se realizovali važni projekti za naše opštine u Srpskoj”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je zahvalila poslanicima na konstruktivnoj raspravi, posebno svima koji su pomogli Vladi u izradi Programa ekonomskih reformi.

“Nadam se da će sljedeće godine biti još bolji i da će stalno predstavljati nadogradnju svega ovog”, zaključila je Cvijanovićeva.

Premijerka Srpske rekla je danas u Narodnoj skupštini, obrazlažući Program ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2018-2020. godine, da je ovaj dokumnet izrađen prema metodologiji i smjernicama Evropske komisije i da su njime predstavljene ključne mjere ekonomske politike Vlade Republike Srpske u naznačenom periodu, uz srednjoročni makroekonomski okvir i okvir fiskalne politike, te sveobuhvatni program strukturalnih reformi.

Cvijanovićeva je naglasila da je Program ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2018-2020. godine izrađen prema metodologiji i smjernicama Evropske komisije i da su njime predstavljene ključne mjere ekonomske politike Vlade Republike Srpske u naznačenom periodu, uz srednjoročni makroekonomski okvir i okvir fiskalne politike, te sveobuhvatni program strukturalnih reformi.

Narodna skupština Republike Srpske nastaviće sutra posebnu sjednici raspravom o Prijedlogu budžeta za sljedeću godinu, čiji okvir je 3,3 milijarde maraka.

To predstavlja uvećanje od 137,0 miliona, odnosno 4,3% u odnosu na sredstva planirana budžetom za tekuću godinu.

U uvodnom izlaganju ministar finansija Zoran Tegeltija naveo je da je Prijedlogom budžeta projektovan realni rast BDP-a od 3,3 odsto, izvoza 9,2 i uvoza 6,3 odsto.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da ukupna budžetska sredstva planirana Prijedlogom budžeta Republike Srpske za 2018. godinu iznose 3,3 milijarde KM, što predstavlja uvećanje od 137 miliona KM, odnosno 4,3 odsto u odnosu na sredstva planirana budžetom za 2017. godinu.

Predstavljajući poslanicima u Narodnoj skupštini Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2018. godinu, Tegeltija je rekao da je ovim dokumentom planiran budžetski suficit od 125,2 miliona KM, dok je budžetom za 2017. godinu planiran suficit od 67,1 milion KM.

On je naveo da će se planirani budžetski suficit usmjeriti na pokriće dugova prema domaćim i stranim kreditorima za direktne i indirektne obaveze Republike Srpske i dugoročnih zajmova od međunarodnih finansijskih institucija.

Tegeltija je dodao da su poreski prihodi planirani u iznosu od 2,494 milijarde KM, što je više za 5,3 odsto ili 124,7 miliona KM u odnosu na poreske prihode planirane budžetom Srpske za ovu godinu.

On je rekao da procijenjeni budžetski rashodi i izdaci za nefinansijsku imovinu u narednoj godini iznose 2,558 milijardi KM.

Planiran je i budžetski suficit u iznosu od 125,2 miliona maraka. U Parlamentu Srpske danas je razmotren Program ekonomski reformi do 2020. godine.

Skupštinskom zasjedanju nije prisustvovala opozicija koja je salu napustila prije usvajanja dnevnog reda, tvrdeći da se hitnom procedurom usvajanja ovih dokumenata krše zakoni, Ustav i Poslovnik.

(RTRS)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!