Bivši radnici “Farmlenda” najavili protest pred zgradom Vlade RS, traže pare

502

Mjesecima se pričalo da su Farmlend kupili Kinezi za 24 miliona evra, a danas radnici nemaju od čega da naplate svojih 300 000 maraka. Dobili su pravosnažnu presudu, ali je firma kažu već rasturena, pa ne znaju šta da rade.

Okupili su se ispred kapije, ali tamo ih niko nije dočekao, pa poručuju da će odgovore već naredne sedmice tražiti pred Vladom.

“Ne znam koliko sad firma ima mašina unutra, ali koliko sam čuo da je sve prodato. Od kombajna traktora sve se prodalo. Sad ne znam mi smo došli da vidimo dobili smo tu presudu kako da naplatimo. Da li mi možemo ući da mi prodamo išta. To pitamo Vladu”, rekao je bivši radnik “Farmlenda” Siniša Đukić.

“Stečaj nije poktrenut, navodno su Kinezi kupili farmu. Međutim, koliko vidim od toga nema ništa”, rekao je bivši radnik Branislav Puljarević.

Iz Uprave Farmlenda nemoguće je bilo dobiti informaicju šta se dešava, jer vlasnik Dragan Vasiljević na poruke i pozive nije odgovarao. Bivši predsjednik uprave Predrag Zgonjanin kaže da više ne radi u Farmlendu i da ne zna šta se dešava. Tvrdi da je ugovor sa Kinezima potpisan, ali nema informacije zašto nije realizovan, jer su od 24 miliona evra svi mogli da se namire, uključujući i radnike i državu. Radnici tvrde da država Farmlendu i dalje šalje kamione sa regresiranim gorivom iako je proizvodnja odavno stala.

Iako radnici tvrde da Farmlend od Vlade dobija redovno podsticaje gotovo ništa ne ukazuje da ova firma i dalje radi. Oznake firme skinute su sa glavne kapije, a radnici tvrde da u krugu nema goveda.

Sve je rasprodato do poslednje krave, kažu radnici. Nakon najava da dolaze Kinezi, nakratko su povjerovali da će i oni dobiti svoje, a sada im jedino preostaje da pomoć traže od vlade.

“Ići ćemo pred zgradu Vlade, tražićemo pomoć ako zgrada Vlade nam omogući da uđemo u nju. Ako ne, onda ćemo ići u stranku SDS tražićemo Vukotu Govedaricu da on nešto uradi i Miladina Stanića”, rekla je bivši radnik Farmlenda Nevenka Dejanović.

Ni Vlada sa Farmlendom nije načisto, jer ta firma trenutno duguje IRB-dva kredita od 3 i 15 miliona maraka za koje je garant bilo Ministarstvo poljoprivrede. Farmlend je dugovao oko 32 miliona maraka, a najveći povjerilac je država.

(ATV)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!