Savanović: Srpska i bez stranog novca servisira svoje obaveze

382

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas Srni da je Republika Srpska i bez aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, bez novih akciza i stranog novca, uspjela da servisira sve svoje budžetske obaveze.

“Republika Srpska, kao i BiH, nalazi se u specifičnoj situaciji koja je posljedica rata, transformacije jednog sistema u drugi, te uvođenja određene kategorije lica u prava putem zakonske regulative, što nameće potrebu smanjivanja fiskalnih nameta Republike, ali i pitanje kako obezbijediti prava tih ljudi, penzionera, boraca, a tu su porodične i lične invalidnine, a sve to je vezano za budžet”, rekao je Savanović na Jahorini.

Prema njegovim riječima, proces smanjenja fiskalnih nameta u Republici Srpskoj, što je već najavljeno poslodavcima, ići će kroz faze, a jedna od mjera biće i doprinosi za porodilje koji su do sada bili u funkciji poslodavaca, i to tako da od 2019. godine Republika preuzima 50 odsto tih doprinosa, a od 2020. godine ti doprinosi se preuzimaju u cijelosti.

“Ekonomski gledano, Republika Srpska je u mnogo boljoj situaciji nego prethodnih godina jer smo imali rast BDP-a od 3,5 odsto u prošloj godini, izvoz je pokriven uvozom oko 70 odsto, imamo rast industrijske proizvodnje 8,8 odsto. Sve to nam govori da privredna aktivnost u Srpskoj raste, kao i broj zaposlenih”, precizirao je Savanović.

On ističe da su i prihodi u budžetu veći za oko 120 miliona KM.

“I bez MMF-a, i bez akciza, a u Republiku Srpsku trebalo je da ove godine uđe oko 724 miliona KM stranog novca, uspjeli smo da servisiramo sve obaveze koje se odnose na budžet, a sanirali smo i dobar dio zaostalih obaveza”, naglašava ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

Savanović je istakao da se privredna aktivnost u Srpskoj kreće u pozitivnom smjeru, doduše polako, ali je sigurno da će vlast nastaviti da podržava privatno preduzetništvo i da pomaže realnom sektoru.

“Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Srpske i Republički zavod za zapošljavanje predvidjeli su u sljedećoj godini pomoć realnom sektoru na način da mu se vraća regresni doprinos, što podrazumijeva da se poslodavcima, kada zaposle određen broj radnika u realnom sektoru, vrati dio novca koji su dali na ime doprinosa za zdravstvo, za PIO, odnosno na ime novozaposlenog radnika”, pojašnjava Savanović.

Prema njegovim riječima, za to su obezbijeđena sredstva Svjetske banke od 40 miliona KM koja će na ime toga godišnje biti povlačena u iznosima od 10 miliona KM.

On je dodao da će, u mjeri u kojoj u BiH bude veća politička stabilnost, i njena privredna i ekonomska slika biti mnogo bolja, posebno entiteta, uključujući i povoljniji ambijent za strane investicije, kao uslov za efikasnije otvaranje novih radnih mjesta i novostvorene vrijednosti.

Savanović je danas na Jahorini održao uvodnu riječ na panelu “Finansiranje porodičnih preduzeća”, održanom u okviru 2. Regionalne konferencije o porodičnom preduzetništvu Srbije, BiH i Crne Gore, javlja Srna.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!