Pandurević: Osjećam gorčinu jer Hrvatska nije osuđena za agresiju

700

Aleksandra Pandurević, šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kazala je danas novinarima u Sarajevu da osjeća gorčinu jer Hrvatska nije osuđena za agresiju i prvi ratni zločin u BiH – Sijekovac, selo u blizini  Broda.

Na taj način komentirala je današnju drugostepenu presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu u predmetu “Prlić i drugi”, u slučaju šestorice zvaničnika nekadašnje Herceg-Bosne, postojanje udruženog zločinačkog poduhvata, međunarodnog sukoba kao i okupaciju.

„Takođe, Hrvatska nije osuđena za zločine tamo gdje su se uistinu dogodili, a to je Krajina. Regularna vojska Hrvatske došla je na nekoliko kilometara od Banjaluke, nije osuđena za stravičan ratni zločin koji se dogodio u Mrkonjiću i onda možete samo osjetiti gorčinu kada su za sve to amnestiran“,  zaključila je Pandurević.

Mladen Bosić (SDS), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH smatra da i današnja presuda Haškog tribunala šestorici lidera Herceg-Bosne, kao i sve ranije presude ovog suda, nisu zadovoljile srpske žrtve.

„Zatvaranjem Haškog suda tu činjenicu niko neće moći da izmijeni i to će ostati mrlja u njegovom radu“, rekao je Bosić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da je stav ogromne većine Srba da je Haški tribunal institucija koja nije poslužila pomirenju u BiH.

Staša Košarac predsjedavajući Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu BiH nije želio da komentariše presudu Haškog tribunala.

Govereći o činjenici da je Haški tribunal današnjom presudom utvrdio umiješanost Hrvatske u rat u BiH, Šefik Džaferović (SDA), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, rekao je da, prema postojećem međunarodnom pravu, ne postoji mogućnost tužbe za agresiju.

Bivšem predsjedniku vlade Herceg-Bosne Jadranku Prliću danas je u Hagu potvrđena kazna od 25 godina zatvora, kao i bivšem ministru obrane Herceg-Bosne Bruni Stojiću i bivšem načelniku Glavnog štaba Hrvatskoga vijeća odbrane (HVO) Slobodanu Praljku od 20 godina zatvora.

(nezavisne.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!