U Srpskoj 2017. šestoro zaraženih HIV-om

868

U Srpskoj je do sada registrovano ukupno 113 oboljelih od HIV/AIDS, od čega u ovoj godini šest novih slučajeva – četiri HIV pozitivna i dva oboljela od side.

Trenutno se na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS antiretrovirusnom terapijom liječe 54 pacijenta, dok je od posljedica AIDS u Srpskoj do sada umrlo 20 osoba.

Stvarni broj inficiranih je sigurno daleko veći, s obzirom na to da dosta ljudi uopšte ne zna da je HIV pozitivno.

Najnoviji podaci Instituta za javno zdravstvo (IJZ) pokazuju da je, kad je riječ o slučajevima otkrivenim ove godine, način prenosa infekcije kod dva oboljela heteroseksualni, jedan homoseksualni, dok tri pripadaju biseksualnoj populaciji.

– Prema polnoj strukturi, od ukupnog broja registrovanih 80 odsto su osobe muškog pola – kaže specijalista u IJZ Ljubica Jandrić.

Podsjeća da HIV virus uzrokuje hroničnu, neizlječivu infekciju koja, ako se ne tretira, može da dovede do obolijevanja od AIDS.

– AIDS je teško oštećenje imunološkog sistema koji onda postaje bespomoćan, te nije u stanju da se odbrani od “bezazlenih” bolesti poput upale pluća, od kojih bismo se inače uspješno oporavili. Virus HIV se nikad ne može odstraniti iz organizma u smislu potpunog izlječenja. On će uvijek biti prisutan u tijelu, ali uz pomoć lijekova se može držati pod kontrolom – kaže Jandrićeva.

Podsjetimo, lani je prijavljeno 11, a tokom 2015. četiri slučaja ove zaraze, odnosno bolesti. Prema podacima IJZ, krajem prošle godine u RS je bilo registrovano ukupno 107 osoba sa HIV/AIDS, dok se u ovom periodu u UKC lečilo 47 pacijenata.

Iz UKC su saopštili da se pacijenti i u slučaju AIDS, kao i kod drugih oboljenja, javljaju u različitim stadijumima bolesti.

– Najbolja prognoza je kada se infekcija otkrije u ranoj fazi, nakon zaraze. Ukoliko se otkrije u fazi AIDS, to znači da infekcija dugo traje i da je prognoza bolesti ozbiljna. Ako se pacijent liječi, redovno dolazi na kontrolne preglede, poštuje savjete lekara, bolest se tokom životnog vijeka može držati pod kontrolom i da ne dođe do razvijanja AIDS – naglašavaju ljekari.

Najstariji pacijent ima 70 godina

Najstarija pacijentkinja koja se od side liječi na Klinici za infektivne bolesti UKC ima 70 godina. Riječ je o ženi čije liječenje traje nekoliko godina, što znači da joj je bolest dijagnostikovana kad je već bila u sedmoj deceniji života.

Najmlađi pacijent ove klinike, koji je izgubio bitku sa opasnom zaraznom bolešću, bio je star 25 godina.

(EuroBlic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!