Banjalučanki potrebna pomoć za liječenje sina

672

Tročlana porodica Grozde Uldrijan iz banjalučkog naselja Starčevica živi od 225 maraka penzije i socijalne pomoći mjesečno, što potroše na lijekove, a život od početka rata do danas opisuju kao borbu za goli život i strah od neizvjesnosti.

„Naša borba često ne traje od danas do sutra, nego od obroka do obroka“, priča ova sedamdesetjednogodišnja žena koja vodi brigu o dvoje odrasle, ali teško bolesne djece.

Problemi za porodicu Uldrijan počinju od prošlog rata, kada su Grozda i njen muž ostali bez posla, te su bili primorani da se bore za golo preživljavanje. Sin Aleksandar je prve godine rata obolio i vraćen je kući. Do sada je imao sedam operacija zbog komplikacija sa penkreasom i želucem.

Da zlo bude veće, Grozdin suprug je naprasno obolio i 1996. godine umro od raka pluća.

Već 22 godine Grozda se sama brine o djeci, koja zbog zdravstvenih problema nisu mogla da nađu stalni posao, radili su povremeno, a ona je godinama, od vrata do vrata, prodavala kozmetiku.

„Često se pitam od čega sam i kako sam izdržala sve to, ali snagu mi daju moja djeca. Najteže mi pada neizvjesnost i to što ne rade, pa danas sutra, kada mene ne bude, ostaće sa 80 KM Aleksandrove socijalne pomoći“, kaže Grozda i dodaje da je Fond penzijsko-invalidskog osiguranja već dva puta odbio zahtjev njenog sina da mu daju invalidsku penziju.

Lijekove za sebe i djecu ova majka najčešće uzima „na crtu“, a kada joj zbog dugova isijeku struju, priključi je sama. Komunalna preduzeća uglavnom ne priznaju siromaštvo kao olakšavajuću okolnost, pa joj računi redovno stižu, ali i tužbe zbog neizmirenih dugova.

Grozda kaže da joj često pomažu komšije i prijatelji, ali i neformalna grupa građana „Otpisani entuzijasti“.

Ovi mladi ljudi svako pola godine organizuje humanitarno veče tokom kojeg prikupe hranu, odjeću, higijenske potrepštine i nešto novca.

Oni koji žele da pomognu ovoj porodici, a nisu u mogućnosti da dođu na okupljanje, novac mogu da uplate na žiro račun u NLB banci broj 562-099-81299725-59, ili na devizni račun: BA395620998136019927, SWIFT BIC: RAZBBA22.

(mojabanjaluka.info)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!