Od danas obavezna zimska oprema za vozila

421

U Republici Srpskoj od danas sva motorna vozila moraju imati zimsku opremu, bez obzira na vremenske uslove, a za neposjedovanje je predviđena novčana kazna od 40 KM, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Putnička motorna vozila i ostala motorna vozila, čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kilograma i nemaju više od osam sjedišta, moraju imati zimske gume čija je dubina gazećeg sloja najmanje četiri milimetra.

Za ovu kategoriju vozila podrazumijevaju se i gume sa ljetnim profilom gazećeg sloja od minimum četiri milimetra, te lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kilograma i autobusi moraju imati zimske gume sa dubinom gazećeg sloja od najmanje četiri milimetra, kao i lance za snijeg i priručni alat – lopatu i vreću pijeska od 25 do 50 kilograma.

Za ova vozila podrazumijevaju se i gume sa ljetnim profilom dubine gazećeg sloja od minimum četiri milimetra, kao i lanci, te priručni alat.

U saopštenju se napominje da su vozači dužni da prije uključivanja u saobraćaj sa vjetrobranskih stakala i drugih dijelova vozila uklone snijeg, kao i snijeg sa kolovoza koji su nanijeli svojim vozilom, a za neispunjavanje ove obaveze propisana je novčana kazna od 50 KM.

Obaveza posjedovanja zimske opreme za vozila na snazi će biti do 15. aprila iduće godine, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!