Zimska oprema obavezna od 15. novembra

647

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović izjavio je danas Srni da u Srpskoj od 15. novembra do polovine aprila naredne godine vozači na motornim vozilima moraju imati odgovarajuću zimsku opremu.

“Za zimsku opremu za putnička i ostala motorna vozila, čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3,5 tone i nemaju više od osam sjedišta, smatraju se zimske gume na sva četiri točka, čija dubina gazećeg sloja iznosi najmanje četiri milimetra”, pojasnio je Radović.

Prema njegovim riječima, u ovoj opremi su i gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimalno četiri milimetra i u priboru odgovarajući lanci.

On je istakao da se u zimskim uslovima radnje u saobraćaju moraju obavljati sporije, jer nagle promjene načina kretanja mogu da dovedu do gubljenja kontrole nad vozilom.

“Zimi je potrebno držati odstojanje u odnosu na vozila ispred. Važno je da vozači poštuju uslove na putevima i posebno obrate pažnju na nadvožnjake, mostove i usjeke gdje se zimi stvaraju slojevi leda koji su opasni i može doći do proklizavanja vozila”, dodao je Radović.

On je pozvao vozače da brzinu kretanja motornih vozila prilagode uslovima na putu, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!