Prijetili joj smrću zbog prijemnog ispita

1213

Poslije ostavke rektora banjalučkog Univerziteta Milana Mataruge počelo je da se odmotava klupko afera koje su godinama bile gurane ispod tepiha.

U otkrivanju mračnih tajni studentima se prva pridružila profesorka Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Maja Dodig, koja je javno podržala studente, a koja je za „EuroBlic“ pojasnila da je zbog odbijanja da učestvuje u korupciji bila udaljena iz komisije za prijemne ispite sa Univerziteta. Čak joj je i prijećeno smrću.

– Kolege sa fakulteta su na mene vršile pritisak da namjestim razultate prijemnog ispita, a kada sam odbila otac jednog kandidata mi je prijetio smrću. Tada sam vidjela da se na Univerzitetu događaju jako loše stvari, jer me niko od rukovodstva nije zaštitio u namjeri da sačuvam ugled Univerziteta. Tadašnji rektor Stanko Stanić, zajedno sa bivišim dekanom AGF Milenkom Stankovićem, mene je udaljio iz te komisije – priča ona za „EuroBlic“.

Prijetnje prijavila policiji

Dodaje da je tada sve kolege koje su vršile pritisak imenovala i prijetnje prijavila i policiji.

– Odmah sam sve prijavila upravi i policiji, ali su tadašnja rukovodstva fakulteta i Univerziteta problem riješila tako što su mene sklonili iz komisije. Otac koji mi je prijetio smrću dobio je samo 1.000 KM kazne – dodaje ona.

Zbog svega što je vidjela i doživjela na Univerzitetu ističe da podržava studente u namjeri da rasvijetle i otkriju sve te mračne tajne, a posebno joj je važno da se rasvijetli slučaj “Balaban”, jer predaje i na Tehnološkom fakultetu.

Čovjek iz sjenke

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Ratko Savić kaže da mu se, osim profesorke Dodig, javljaju i pružaju podršku mnogi dekani i profesori, te ističe da zna ko stoji iza svega i da će se to uskoro rasvijetliti.

– Mi znamo ime čovjeka koji stoji iza Balabana, a to je ista osoba koja nam prijeti i koja je nudila 60.000 KM. Radi se o uticajnoj osobi sa Univerziteta. Postoje i sporne slike sa seksualnim sadržajem uticajnih ljudi s Univerziteta – rekao je Savić, ali nije precizirao o kakvim slikama se radi i ko je na njima.

Savić je demantovao da će naredni v.d. dekana biti Ranko Škrbić, kojeg oni ne podržavaju, i ističe da će se odlučiti između Straina Posavljaka i Radoslava Gajanina.

On je rekao da od novog rektora očekuju da bude častan, pošten, da se neće bojati prijetnji, ucjena i manipulacija.

Sporni računi

Organizacija „ReStart“ Srpska objavili su na svom portalu slike predstavnika studenata iz jednog banjalučkog restorana i račun od hiljadu maraka koji su to veče potrošili, optužujići ih da troše pare studenata i da iza svega stoji politika.

Savić je poručio studentima ne nasedaju na priče „plaćenika“ i da su te račune platili novcem od svojih projekata.

(EuroBlic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!