Otkrivena bista Vuku Stefanoviću Karadžiću

827

Dvjestotridesetu godišnjicu rođenja reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića akademska zajednica obilježila je otkirvanjem biste u kampusu Banjalučkog univerziteta. Inicijativu Filološkog fakulteta podržali su Generalni konzulat Srbije u Banjaluci i kompanija M:tel.

Izrađena od gline, a potom odlivena u bronzi- takva bista Vuka Stefanovića Karadžića od sada krasi ulaz Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci. Bistu je izradila Sara Nikolić, srećna što je nakon spomenika patrijarhu Pavlu u Trebinju, imala čast da uradi i ovaj u Banjaluci.

– Mjesec dana intenzivonog rada bilo mi je potrebno za izradu ove biste. Vuk je jako karakterističan, tako da mi ništa nije bilo teško, zapravo bilo mi je zadovoljstvo – kaže Nikolićeva.

Bista otkrivena povodom 230 godina od rođenja Vuka Karadžića dio je obilježavanja 42 godine postojanja Univerziteta u Banjaluci.

– Ono što je Vuk Stefanović Karadžić uradio i ostavio srpskom narodu može se okarakterisati kao savršenstvo u jedinstvu, predstavljeno kroz književni srpski jezik. Danas, u momentu kada mnogi srpski jezik svojataju, prisvajaju i govore da je njihov, mi kažemo da je lijepo imati mnogo i dijeliti sa drugima, ali hoćemo da naš jezik i našu tradiciju čuvamo – kaže Milan Mataruga, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Ovim simboličnim gestom još jednom je pokazana privrženost Srbije Republici Srpskoj, poruka je iz Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci, koji je uz banjalučki Univerzitet kompaniju M:tel prepoznao kao poštovaoca djela Vuka Karadžića.

– Ovaj događaj na mene ostavlja snažan utisak, zato što šalje poruku koju Vuk Stefanović Karadžić svojim djelom ostavlja nama, a to je da se ne treba predavati pred problemima, da treba ići naprijed i da nikad ne treba stati – kaže Vladimir Nikolić, generalni konzul Republike Srbije u Banjaluci.

Generalni direktor Kompanije M:tel Marko Lopičić ističe da je otkrivanjem ove biste, odata počast ne samo Vuku Karadžiću, već i Univerzitetu u Banjaluci i onome čemu je ona posvećena, a to je izučavanje jezika.

– To je, na kraju krajeva, nešto čime se mi u kompaniji M:tel bavimo – komunikacija, koja bez jasnog i bogatog jezika ne bi ni postojala – kaže Lopičić.

Osim akademske zajednice, godišnjicu rođenja Vuka Karadžića obilježili su đaci u osnovnim školama, svjesni koliki je Vukov istorijski značaj za postojanje i razvoj srpskog jezika.

(RTRS)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!