BiH postala deponija otpada: Na rafovima hrana koja nije za ljudsku upotrebu

1294

Tržištem Srpske kolaju proizvodi koji ozbiljno mogu da ugroze zdravlje građana, kao i prehrambene namirnice kojima je istekao rok ili su istrulile, a koje su bile nadohvat ruke potrošačima.

Tako je u prvom polugodištu republička inspekcija za hranu naredila povlačenje i uništavanje 230 kilograma hrane koja je bila neprikladna za ljudsku upotrebu. Riječ je o namirnicima koje nisu imale potpunu deklaraciju, kojima je istekao rok ili je došlo do trulenja.

Za devet mjeseci ove godine zabranjen je i uvoz 15 pošiljki hrane, za koje je utvrđeno da nisu ispunjavale propisane parametre zdravstvene ispravnosti i kvaliteta. U većini slučajeva riječ je o mesnim prerađevinama i konditorskim proizvodima porijeklom iz Srbije.

Šuplje granice

Domaći proizvođači hrane već odavno upozoravaju na šuplje granice, preko kojih na tržište RS dospijevaju velike količine škart hrane.

– Zato ne čudi što nam iz inostranstva dolazi meso staro decenijama, zaraženo mlijeko, povrće, sadni materijal. Činjenica je da smo postali prava deponija otpada iz Evrope i svijeta – kaže poljoprivrednik Vladimir Usorac za EuroBlic.

Problem je što su, pored hrane, na domaćem tržištu prisutni i neprehrambeni proizvodi koji su takođe zdravstveno neispravni.

– Rapublička zdravstvena inspekcija je za devet mjeseci ove godine za potrebe laboratorijskog ispitivanja uzela 441 uzorak predmeta za opštu upotrebu, od kojih je u 14 slučajeva utvrđeno da proizvodi ne ispunjavaju propisane parametre zdravstvene ispravnosti, te je zabranjen uvoz spornih pošiljki. Riječ je o sedam pošiljki dečijih igračaka, dvije pošiljke sredstava za održavanje, četiri pošiljke posuđa i jednoj pošiljci kozmetičkih proizvoda – kaže portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić.

Zbog rizika od strujnog udara, neadekvatne zaštitne funkcije što može rezultirati povredom korisnika, te nedozvoljenog sadržaja određenih susptanci, u ovom periodu je sa tržišta povučeno i uništeno 2.237 komada dječiijih svjetiljki, električnih rešoa, skejtborda, igračaka, zaštitnih rukavica za mehaničke rizike, merdevina, kaciga…

Sporna sjemena

Ove godine je spriječen uvoz 9 pošiljki zaraženog sjemenskog krompira iz Evrope, koji je bio namijenjen za ovogodišnju sjetvu u Srpskoj. Riječ je o količini od 140 tona, zaraženoj štetnim organizmom „fusarium sp”, koji izaziva trulenje.

Prilikom analize sjemena i sadnog materijala na prisustvo GMO i štetnih organizama, lane je zabranjen uvoz 14 tona semena kukuruza i 300 kilograma sjemena boranije iz Srbije. U Hrvatsku je vraćeno 25 tona sjemena pšenice i 22,7 tona sjemena tritikalee.

(EuroBlic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!