Dodik: Opoziciji preče fotelje od srpskih žrtava

680

Konsultacije političkog vrha Srpske, koje bi trebalo da urode konkretnim mjerama u vezi sa radom Suda i Tužilaštva BiH, biće održane danas (subota) bez opozicije, koja nedolazak obrazlaže tvrdnjom da predsjednik RS Milorad Dodik vodi neodgovornu politiku, na šta im je on odgovorio da traže izgovore, jer ne smiju da se odazovu njegovom pozivu od poslodavaca u Sarajevu.

Inicijalna kapisla za sastanak i ponovno otvaranje priče o radu Suda i Tužilaštva BiH bila je oslobađajuća presuda ratnom komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću kojem je na teret stavljano svirepo ubistvo srpskih zarobljenika.

U pismu Dodiku, koje su potpisali predsjednici SDS-a Vukota Govedarica, PDP-a Branislav Borenović, NDP-a Dragan Čavić i SRS RS Milanko Mihajilica, nabrojani su razlozi zbog čega neće doći na sastanak koji je sazvao predsjednik RS.

– Ne vidimo smisao Vašeg poziva, jer često sprovodite neodgovornu državnu politiku o čemu ste nas uvjerili svaki put kada ste zloupotrijebili našu dobru volju da zajedno rješavamo nacionalne i državne probleme srpskog naroda i RS. Ako se vratite onom što je Vaša ustavna obaveza, a to je da predstavljate jedinstvo svih građana, poštujete Narodnu skupštinu, razvijate demokratiju i vodite odgovornu državničku politiku, razmotrićemo mogućnost razgovora sa Vama – navedeno je u pismu Dodiku.

Dodikov poziv bi, smatraju, bio vrijedan poštovanja kada bi bili uvjereni da su njegove namjere iskrene i u duhu njegove uloge opisane Ustavom RS.

– Niste nam dali priliku da se uvjerimo da najvišu državnu funkciju u Republici obavljate na ustavan način, naprotiv kršeći Ustav izazivate i podstičete podjele i prouzrokujete mržnju i sukobe neodmjerenim i neprimjerenim javnim djelovanjem protiv onih koji iznose stavove sa kojima se ne slažete – naveli su lideri opozicije uz ocjenu da shvataju težinu Orićeve oslobađajuće presude.

Dodikov odgovor na pismo uslijedio je veoma brzo.

– Oni vode predizbornu kampanju protiv Milorada Dodika, žrtvujući osnovne nacionalne i državne interese. Samo su tražili razloge za nedolazak na sastanak, jer očigledno nisu spremni da RS da snažan odgovor ponižavanju od strane Suda i Tužilaštva BiH. Nisu spremni ni za kakav dogovor koji bi značio bar privremeno povlačenje sa funkcija u Sarajevu dok pitanje suđenja za ratne zločine ne bude riješeno. Šta je 3.500 pobijenih Srba za 350 njihovih fotelja? Za njih očigledno ništa – istakao je Dodik.

Lideri opozicije će, kazao je, narodu ubrzo morati da odgovore na pitanja da li se plaše svojih partnera u SDA i njenog lidera Bakira Izetbegovića, koji su pokrovitelji Orićevih zločina, pojedinih ambasada koje su potrčale da kažu da ne smije biti podrivanja Suda ili Tužilaštva ili ih uopšte nije briga ni za narod ni za državu.

– Ne znam zbog čega se bune kad kažem da trguju nacionalnim interesima kada gotovo svakodnevno potvrđuju da je to tačno. Kako da im objasnim da su izbori tek za godinu i da nije sve u predizbornoj kampanji u koju su se dali prije vremena. Da li bi shvatili ako im kažem da su zločini nad našim narodom u Podrinju i širom RS iznad SNSD-a, SDS-a i bilo koje partije u ovoj zemlji? Gospodo iz SDS-a, PDP-a i NDP-a, to što vi radite nije više ni izdaja, vi ste sa živih Srba prešli na trgovinu mrtvim herojima i žrtvama našeg naroda. Za vas istorija ima samo jedno mjesto, koje ste i odbijanjem da dođete na sastanak rezervisali – poručio je Dodik.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić izjavio je da je odluka opozicije jasan pokazatelj lojalnosti prema Izetbegoviću. Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović je potvrdio dolazak na konsultativni sastanak, kao i lider DNS-a Marko Pavić, ali nije htio komentarisati bojkot opozicionih partija. Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić izjavio je da će na sastanku predočiti dokumenta o sudijama koji su tokom rata u sarajevskoj kasarni “Viktor Bubanj” tukli srpske logoraše.

Referendum

Komisija za sprovođenje referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH razmatrala je u petak tehnička pitanja u vezi sa tom tematikom. Odluka o referendumu usvojena je u julu 2015. godine, ali je objavljena krajem septembra, kada su počeli da teku zakonski rokovi za njegovo održavanje.

(glassrpske.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!