Sud potvrdio optužnicu protiv bivšeg ministra policije RS

1061
Protiv Radislava Jovičića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS, te Aleša Majkića, direktora banjalučke firme “Optel”, potvrđena je optužnica, koja ih tereti za veliku štetu nanesenu MUP-u RS tokom pokušaja nabavke opreme za potrebe policije.
.
Jovičić je, kako stoji u optužnici, znao da “Optel” posluje s gubitkom, ali je ipak zaključio i potpisao ugovor o nabavci opreme za radio-vezu s tom firmom, koju je zastupao Majkić.
.
“Po osnovu tog ugovora je MUP RS avansno platio opremu 260.445 KM, a oprema nije isporučena i za MUP RS je nastupila šteta u tom iznosu”, piše u optužnici.
.
Potom je, dodaje se, 2014. godine Majkić, u svojstvu dužnika, zaključio sporazum o vansudskom poravnanju s MUP-om, kojeg je zastupao Jovičić, a radi povrata svote uplaćene kao avans u iznosu od 302.640 KM. To se, kako je pojašnjeno, odnosi na avans u iznosu od 260.445 KM, plus zateznu kamatu.
.
“U namjeri da sebi pribavi protivpravnu korist, Majkić je izdao četiri bjanko potpisane i ovjerene mjenice radi obezbjeđenja potraživanja MUP-a RS, iako je znao da za izdate mjenice nema pokriće”, piše u optužnici.
.
Kada se podvuče crta, sudeći po optužnici, Jovičić je nesavjesno postupao u vršenju službe, iako je bio svjestan da usljed toga može nastupiti veća šteta.
.
“Stoga je za drugog nastupila imovinska šteta koja prelazi iznos od 50.000 KM, a Majkić je u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist izdao mjenice, iako je znao da nemaju pokriće, pa je time pribavio imovinsku korist u iznosu koji prelazi 10.000 KM”, navodi se u optužnici.
.
Optužnica Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koju je potvrdio banjalučki Osnovni sud, Jovičića tereti za nesavjestan rad u službi, a Majkića za izdavanje čeka i sredstava bezgotovinskog plaćanja bez pokrića.
.
Bivši ministar unutrašnjih poslova RS ostao je pri svom ranijem stavu – da ne komentariše postupak koji se protiv njega vodi.
.
“Nema smisla da išta komentarišem. Neka se završi postupak i neka institucije odrade svoj dio posla”, rekao je Jovičić za “Nezavisne”, dok s Majkićem nismo uspjeli stupiti u kontakt.
.
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!