Vlada Srpske: Za sanaciju posljedica požara 50.000 KM

271

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas informaciju o stanju na području grada Trebinja i opština Ljubinje, Bileća i Berkovići, prema kojoj će iz budžeta biti obezbijeđeno 50.000 KM za pomoć u sanaciji posljedica požara u ovim jedinicama lokalne samouprave.

Za realizaciju ovog zaključka zaduženi su ministarstva finansija i uprave i lokalne samouprave, koja će Vladi predložiti pojedinačne iznose pomoći za svaku jedinicu lokalne samouprave, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Vlada Srpske danas je razmatrala Prijedlog uredbe o postupku i mjerilima za ocjenjivanje službenika u jedinicama lokalne samouprave.

Zakonom o službenicima i namještenicima, između ostalog, uređuju se prava i dužnosti iz radnog odnosa službenika u gradskim, odnosno opštinskim upravama.

“Zakonom je utvrđena obaveza Vlade da u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona donese uredbu o postupku i mjerilima za ocjenjivanje službenika u jedinicama lokalne samouprave”, navodi se u saopštenju.

Izvršavajući ovu zakonsku obavezu, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave pristupilo je izradi Prijedloga uredbe o ocjenjivanju službenika u organima jedinice lokalne samouprave kojom se propisuju mjerila i postupak za ocjenjivanje rada službenika i namještenika u organima jedinice lokalne samouprave, te sadržaj obrazaca za ocjenjivanje rada službenika i namještenika.

“Ocjenjivanje rada službenika i namještenika sprovodi se s ciljem kvalitetnog i profesionalnog obavljanja poslova, podsticanja na bolje rezultate rada, otklanjanja nedostataka u radu i stvaranja uslova za pravilno odlučivanje o napredovanju i stručnom osposobljavanju i usavršavanju”, dodaje se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost Ministarstvu uprave i lokalne samouprave na Plan utroška sredstava – Tekući grantovi fondacijama i udruženjima građana za period od 1. januara do 30. septembra u iznosu od 50.000 KM.

Ministri su donijeli i odluku o utvrđivanju opšteg interesa za uređenje toka rijeke Drine, dionica dva-etapa tri, u projektu sprečavanja poplava ove rijeke na području Semberije, pa se u tu svrhu može izvršiti potpuna eksproprijacija 137 nekretnina.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju s ciljem otklanjanja uočenih nedorečenosti, što efikasnije primjene zakona u praksi, te iznalaženja novih zakonskih rješenja.
Izradi novog teksta Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju pristupilo se, imajući u vidu da postoji potreba da se pojedine odredbe Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju preciznije definišu, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Potrebu i inicijativu za adekvatnijim i sveobuhvatnijim uređenjem pojedinih pitanja predmetne oblasti iskazale su škole, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i drugi društveni partneri u oblasti srednjeg obrazovanja i vaspitanja.

Vlada je prihvatila informaciju o načinu utroška sredstava za predškolski program za djecu u godini pred polazak u školu ove godine u Republici Srpskoj.

Zaključkom se zadužuju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo finansija da obezbijede sredstva za realizaciju predškolskog programa pripreme djece za iduću godinu u trajanju od najmanje tri mjeseca radi većeg institucionalnog obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem.

Program je u ovoj godini finansiran sredstvima koje je obezbijedila Vlada Republike Srpske u iznosu od 327.014 KM i nevladine organizacije “Spasimo djecu” u iznosu od 100.000 KM, te učešćem lokalnih zajednica i roditelja.

Program za djecu u godini pred polazak u školu, koji je realizovan od 1. marta do 31. maja, izvodio se u 36 predškolskih ustanova i 70 osnovnih škola širom Srpske, a bilo je uključeno 4.662 djece, odnosno 48,18 odsto od ukupne populacije koja će u septembru krenuti u prvi razred.

Pripremni program za djecu u godini pred polazak u školu sprovodi se od 2011. godine, s nastojanjem da se poveća obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem.

Vlada Republike Srpske je za potrebe programa ove godine izdvojila 77.103 KM više u odnosu na prethodnu godinu.

Na sjednici je doneseno i rješenje o odobrenju o realokaciji sredstava sa Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju na Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske u iznosu 300.000 KM, s ciljem dodjele subvencije Olimpijskom centeru “Јahorina” Pale za pripremu zimske sezone 2017/2018. godine.

Vlada je donijela i odluku o načinu i postupku finansiranja projekata integrisanog i održivog razvoja u Republici Srpskoj u 2017/2018. godini.

Evropska unija i Razvojni program UN u Republici Srpskoj zajednički podržavaju Projekat integrisanog lokalnog razvoja /ILDP/ posvećen harmonizaciji razvojnog planiranja i obezbjeđenju finansijske podrške jedinicama lokalne samouprave za realizaciju projekata identifikovanih kroz usvojene strategije razvoja jedinica lokalne samouprave.

Glavni korisnici projekta su Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i 16 jedinica lokalne samouprave.

Ovom odlukom uređuje se način i postupak, finansiranje i oblasti finansiranja projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj.

Sredstva za direktnu podršku realizaciji prioriteta utvrđenih strateškim dokumentima jedinica lokalne samouprave obezbjeđuju se u okviru uspostavljenog finansijskog mehanizma i iznose 800.000 KM.

Vlada Republike Srpske obezbjeđuje iz budžeta Republike Srpske za ovu godinu 400.000 KM, koliko će izdvojiti i EU, posredstvom UNDP-a.

Neutrošena sredstva trećeg ciklusa finansijskog mehanizma 2016/2017. godine biće iskorišćena za podršku projektima integrisanog i održivog lokalnog razvoja kroz četvrti ciklus finansiranja.

Vlada Srpske učestvovaće u podmirenju operativnih troškova Investiciono-razvojne banke Republike Srpske u vezi sa upravljanjem uspostavljenog finansijskog mehanizma, u iznosu do 50.000 KM, dodaje se u saopštenju.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!