Po zdravlje idu preko granice

705

Kardiohirurška, neurološka i oboljenja krvi, te genetska ispitivanja najčešći su uzrok odlaska na liječenje u inostranstvo, a u prvih šest mjeseci ove godine lijek izvan granica Srpske potražilo je 2.670 oboljelih.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da su unapređenje medicinske opreme u domaćim zdravstvenim ustanovama i edukacija kadra doprinijeli smanjenju broja odlazaka na liječenje izvan granica Srpske.

– Taj broj je u odnosu na prije desetak godina smanjen za čak 70 odsto. Nekada se na liječenje godišnje upućivalo i po 20.000 oboljelih, a sada je taj broj između pet i šest hiljada pacijenata – istakli su u Fondu.

Podsjećaju da se oboljeli iz Srpske upućuju na liječenje u zdravstvene ustanove u FBiH i Srbiji sa kojima Fond ima potpisan ugovor.

– Osiguranicima kojima je odobreno liječenje izvan RS, u ustanovama s kojima imamo potpisan ugovor, finansiramo troškove u cijelosti, izuzev participacije koju plaćaju osiguranici – rekli su u Fondu i dodali da je za liječenje izvan granica Srpske u prvom polugodištu ove godine izdvojeno oko 10,5 miliona KM.

Ukoliko zdravstvene ustanove u Srbiji ne mogu da sprovedu liječenje, osiguranici Fonda mogu ostvariti pravo i na finansiranje dijela troškova liječenja u zdravstvenim ustanovama u Italiji, Austriji, Njemačkoj ili Rusiji.

Nacionalni koordinator za maligna oboljenja RS doktorica Zdenka Gojković kaže da su onkolozi u Srpskoj umnogome napredovali te da je Odjeljenje onkologije u Univerzitetskom kliničkom centru RS snabdjeveno velikim brojem novih lijekova.

– Od 2009. godine imamo najsavremeniju radioterapiju u regionu. Velike su mogućnosti i liječenja hemoterapijom. Povremeno zbog isporuke lijekova dođe do nestašice nekog citostatika, ali i to uspijevamo prevazići. Bilo bi dobro da imamo veće mogućnosti liječenja savremenom imunoterapijom. U inostranstvo šaljemo samo pacijente sa specifičnim vrstama tumora, a trenutno su nam problem operacije karcinoma na jednjaku i pankreasu – rekla je Gojkovićeva.

Zdravstvene ustanove

Fond zdravstvenog osiguranja RS ima potpisane ugovore sa više zdravstvenih ustanova izvan Srpske u koje se upućuju oboljeli.

Neke od tih ustanova su Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje, Institut za majku i dete, Klinički centar Srbije i Vojnomedicinska akademija u Beogradu.

(Glas Srpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!