Akci­ja bes­pla­tne kon­tro­le te­hni­čke is­pra­vnos­ti i opremljenos­ti auto­bu­sa

2235

Akci­ja bes­pla­tne kon­tro­le te­hni­čke is­pra­vnos­ti i opremljenos­ti auto­bu­sa u Re­pu­bli­ci Srpskoj po­činje od po­ne­djeljka i tra­ja­će do 4. sep­tem­bra, a pre­vo­zni­ci će mo­ra­ti da ot­klo­ne sve ne­dos­tat­ke u svom vo­znom par­ku u cilju bez­bje­dnos­ti uče­ni­ka u sao­bra­ća­ju.

Ovu akci­ju spro­vo­de mi­nis­tar­stva sao­bra­ća­ja i ve­za te  unu­trašnjih po­slo­va RS u sa­radnji sa Pri­vre­dnom ko­mo­rom, Aso­ci­ja­ci­jom sta­ni­ca za te­hni­čki pre­gled, te Stru­čnom in­sti­tu­ci­jom za te­hni­čki pre­gled vo­zi­la i Auto-mo­to sa­ve­zom RS.

– U akci­ji bes­pla­tne kon­tro­le te­hni­čke is­pra­vnos­ti auto­bu­sa učes­tvo­va­će 57 sta­ni­ca za te­hni­čki pre­gled ši­rom RS.  Za pre­vo­zni­ke je ova akci­ja je bes­pla­tna, a sve tro­ško­ve sno­si­će sta­ni­ce za te­hni­čki pre­gled. Cilj je po­ve­ćanje bez­bje­dnos­ti đa­ka u sao­bra­ća­ju – ka­za­li su u Mi­nis­tar­stvu sao­bra­ća­ja RS.

To­kom akci­je, ko­ja je pos­ta­la tra­di­ci­onal­na, Mi­nis­tar­stvo sao­bra­ća­ja nad­zi­ra­će rad sta­ni­ca za te­hni­čki pre­gled.

La­ni je van­re­dnoj kon­tro­li is­pra­vnos­ti bi­lo pod­vrgnu­to 349 auto­bu­sa.

– Za šest mje­se­ci ove go­di­ne kon­tro­li­sa­no je 2.025 auto­bu­sa, od če­ga je ne­is­pra­vno bi­lo njih 251 ili 14 od­sto. Naj­češ­će ne­is­pra­vnos­ti odno­si­le su se na sis­tem za ko­čenje, ure­đa­je za os­vjetljavanje i svje­tlo­snu si­gna­li­za­ci­ju, oso­vi­ne i to­čko­ve. Svi auto­bu­si kod ko­jih su uoče­ne ne­pra­vil­nos­ti, upu­ći­va­ni su da ot­klo­ne ne­dos­tat­ke, a po­tom su mo­ra­li da po­no­ve te­hni­čki pre­gled – na­ve­li su u Mi­nis­tar­stvu sao­bra­ća­ja.

U 2016. go­di­ni 216 auto­bu­sa je učes­tvo­va­lo u sao­bra­ćaj­nim nez­go­da­ma, dok u prvih šest ove go­di­ne me­đu uče­sni­ci­ma sao­bra­ćaj­ki bi­lo je 111 auto­bu­sa.

Pre­vo­zni­ci ka­žu da po­drža­va­ju ovu akci­ju, is­ti­ču­ći da će se ra­do na kon­tro­lu da­ti svo­je auto­bu­se.

– Do sa­da su ove kon­tro­le da­le ve­li­ke re­zul­ta­te. Pre­vo­zni­ci, po­red svih re­do­vnih kon­tro­la, u ovim van­re­dnim mo­gu ut­vrdi­ti na vri­je­me da li su auto­bu­si bez­bje­dni za pre­voz uče­ni­ka – ka­zao je di­re­ktor banjalu­čkog “Auto­pre­vo­za” De­jan Mi­jić i do­dao da će na kon­tro­lu upu­ti­ti sve auto­bu­se ovog pre­du­ze­ća.

Akci­ju po­drža­va i “Pa­vlo­vić turs”, gdje do­da­ju da svo­je auto­bu­se re­do­vno kon­tro­li­šu.

– Akci­ja bes­pla­tne kon­tro­le te­hni­čke is­pra­vnos­ti i opremljenos­ti auto­bu­sa je do­bra ka­ko za pre­vo­zni­ke, ta­ko i za pu­tni­ke. Po­drža­va­mo tu akci­ju i na­ši auto­bu­si bi­će pod­vrgnu­ti van­re­dnim kon­tro­la­ma – ka­zao je vla­snik “Pa­vlo­vić tur­sa” Ra­den­ko Pa­vlo­vić.

Pro­sje­čna sta­rost

Pre­ma sta­tis­ti­čkim po­ka­za­teljima pro­sje­čna sta­rost auto­bu­sa u RS je 16 go­di­na. To po­ka­zu­je i da pre­vo­zni­ci vo­zni park ipak iz go­di­nu u go­di­nu obnavljaju.

Naj­češ­će ne­is­pra­vnos­ti:

*Sis­tem za ko­čenje

*Ure­đa­ji za os­vjetljavanje

*Oso­vi­na

*To­čko­vi

(Glas Srpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!