Požari u Nevesinju i Ljubinju, vjetar otežava gašenje

539

Hercegovina je ponovo u plamenu. Gori u Nevesinju i Ljubinju, gdje se zbog jakog vjetra požari šire velikom brzinom. U pojedinim selima, ugrožena su i domaćinstva.

Potpomognuti jakom vjetru, požari se u više pravaca na području Ljubinja šire prema domaćinstvima.

Najteže je u selu Do. Vatrena stihija prijeti kućama i u selu Poljice, gdje je izgorio dalekovod i u selu Ubosko.

Ugroženi su i Strujići i region Hrguda, koje će vatrogasci braniti i tokom noći.

– Vjetar je jugozapadni i u ovom trenutku po nas jako nepovoljan. Veliki, veliki pojas požara upravo ide prema kućama, prema tri sela. Ali, branićemo se i odbranićemo se, kaže Tripo Ćuk, komandir Vatrogasne jedinice Trebinje.

Vatrogascima bi kasnije večeras u pomoć trebalo da stigne i helikopter Oružanih snaga, koji je intevenisao na teritoriji Drvara.

Gori i na području Nevesinja, i to na magistralnom putu Nevesinje – Gacko.

Aktivna su trenutno tri požara i to u Morinama, gdje je ugrožena stoka, u selu Slivlja, na području Kovačica i Kifinog sela, gdje je bila ugrožena i crkva, te u selu Јasena gdje gašenje otežava nepristupačan teren.

Sva domaćinstva su odbranjena.

– Nije trenutno ugroženo ni jedno domaćinstvo, stanje je bolje nego jutros. Vatrogasci se baš hrabro bore i profesionalno, ja se nadam da ćemo ovo riješiti, istakao je Drago Laketa, starješina Vatrogasne jedinice Nevesinje

Vatrogasci, šumari i mještani na području Nevesinja gase i manje požare, od kojih je trenutno najaktivniji onaj u selu Žiljevu, gdje su djeca zapalila sijeno.

Domaćinstva u ugroženim selima ostala su bez struje.

Tokom noći situacija bi ipak trebalo da bude lakša, jer meterolozi najavljuju kišu, javlja RTRS.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!