Osnivanje “ruske stranke” u Srpskoj – paranoja Zapada

584

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Pero Simić rekao je da je “informacija o osnivanju ‘ruske stranke’ u Srpskoj koju planira da osnuje ruski tajkun Konstantin Malofejev” klasičan pamflet i proizvod paranoje koju zapadne obavještajne službe osjećaju zbog Rusa.

“Upravo te zapadne obavještajne službe u posljednje vrijeme, zajedno sa obavještajnim podzemljem, uređuju političku rubriku lista koji je objavio tu laž”, rekao je Simić za Sputnjik.

EuroBlic je juče objavio da “ruski tajkun Konstantin Malofejev namerava da u Republici Srpskoj formira političku partiju koja će se zalagati za što bliže veze s Rusijom”.

Simić je demantovao pisanje EuroBlica, naglasivši da je “sve to ‘maslo’ zapadne propagande”.

Sputnjik podsjeća, da su sagovornici EuroBlica, između ostalog, naveli i to da će nova politička partija, čije bi zvanično osnivanje trebalo da se dogodi najkasnije do kraja jeseni, pokušati da u svoje članstvo uključi brojne poznate ličnosti iz javnog i političkog života u Republici Srpskoj.

Isti izvor dodaje da je EuroBlic u istom tekstu naveo da su novčani resursi sa kojima bi ta politička partija raspolagala bili maltene neograničeni.

Sputnjik podsjeća da su pojedini mediji u FBiH prije mjesec dana objavili da Rusi planiraju osnivanje svoje političke stranke u BiH, pritom ne objavljujući imena osnivača.

Tada je objavljeno i da su o formiranju “ruske partije” uoči sljedećih opštih izbora u BiH u Višegradu tajno razgovarali predsjednik Srpske Milorad Dodik, akademik Matija Bećković, režiser Emir Kusturica, bankar Slobodan Pavlović, kao i ruski književnik Zahar Prilepin.

Na spisku domaćih političara koji bi, navodno, mogli da nađu mjesto u novoj stranci, između ostalog, pominjali su se bivši lider Napredne Srpske Adam Šukalo, kao i pojedinci iz SRS Republike Srpske, PDP-a i NDP-a, navodi Sputnjik.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!