Ćeranić: Banjalučki protesti u službi pokretanja obojene revolucije

344

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić ocijenio je da su nedavni protesti u Banjaluci protiv Vlade Republike Srpske planski inicirani, a da je povod koji se čekao i tražio da bi pokrenuo priželjkivanu “obojenu revoluciju” u Srpskoj mogao biti i nešto drugo, a ne zatvaranje područnih škola i kupovina automobila za Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske.

“Ne možemo da ne uvidimo da se povod samo čekao kako bi se zamajac nove žobojene revolucijež pokrenuo. Gradovi koje je ta žrevolucijaž obojila ne pamte je po dobru, jer naručiocima žobojene revolucijež nije cilj smjena vlasti, već rušenje države”, ocijenio je Ćeranić u autorskom tekstu za “Fond strateške kulture”.

.
On je naglasio da bez obzira na relativno mali broj učesnika koji se okupio u banjalučkom Parku “Mladen Stojanović”, proteste ne treba potcjenjivati, dodavši da su organizatori najavili nova okupljanja krajem avgusta.

“Oni se nadaju da će napraviti žgrudvuž koja će svakodnevno rasti i žpomestiž sve pred sobom. Ništa novo. Sve je već viđeno 2014. godine. Odabran je isti park i scenario je istovjetan, samo su akteri drugi, iako u istim ulogama”, naveo je Ćeranić.

Prema njegovom mišljenju, bilo bi dobro da se organizuju tribine, javne debate i specijalne televizijske emisije, te da se javnosti ukaže na širi kontekst i moguće posljedice, ako se on ne sagleda.

“Ekipa koja je iza kulisa nije bezazlena, niti bez iskustva. Oni znaju o čemu je riječ, a onima koji u ove vrele dana u Banjaluci pokušavaju dodatno podići temperaturu, poznat je samo dio priče”, rekao je Ćeranić.

On je naveo da glavni akter destabilizacije zapadnog Balkana američki zvaničnik Brajan Hojt Ji ne taji da je prionuo na posao kako bi sa zapadnog Balkana uklonio “maligni ruski uticaj”.

“Nakon što je u Skoplju uspostavio vladu koja je po mjeri žduboke državež, odnosno žmočvarež, kako se još neotklonjen klintonistički stub u Trampovoj i u američkim medijima administraciji naziva, Hojt Ji se trudi da uspjeh ponovi u Banjaluci, ali i u Beogradu, gdje, koliko god popuštali, nije dovoljno”, smatra Ćeranić.

Međutim, kaže Ćeranić, to sa Banjalukom baš i ne ide jer, ma koliko bio precizan i dobro osmišljen, svaki plan propadne.

“Favoriti koji po politiku idu u dvije ambasade, i dalje politički blijede. Ne ide ni sa provociranjem nemira i žulične demokratijež, ni sa rezanjem finansijskih tokova Srpskoj. Ni kupovina uticaja u medijima ne daje željeni rezultat… Sve u svemu, iz prekodrinskih Srba nikako predsjednika Srpske Milorada Dodika da istjeraju”, naveo je Ćeranić.

Prema njegovim riječima, teza o Srbima kao “malim Rusima” uvijek dobro dođe kada se u Sarajevu govori i piše o “manjem BiH entitetu”.

“U Moskvi niko i ne pomišlja o vojnoj bazi kraj Banjaluke, ali pripreme za izgradnju rusko-srpskog vjerskog i kulturnog centra u banjalučkom naselju Aleja centar prilično su odmakle. Kad bude izgrađen, prostiraće se na oko 6.500 metara kvadratnih, a osim crkve, biće izgrađeni i drugi objekti u kojima će biti promovisana ruska kultura. Upućeni kažu da će se naći mjesta i za studio RT”, rekao je Ćeranić, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!