Borik, Starčevica i centar dobijaju nove kružne tokove

1597

Banjaluka će u narednom periodu dobiti najmanje četiri kružne raskrsnice kako bi se smanjile saobraćajne gužve na gradskim ulicama.

Osim na spoju ulica Vase Pelagića, Aleje Svetog Save i Vladike Platona, u Boriku je planirana i izgradnja kružnog toka na raskrsnici Aleja Svetog Save- Gundulićeva,  kod hotela „Krajina“.

Manje gužve u saobraćaju do kraja godine trebalo bi da budu i na Starčevici, na spoju Bulevara vojvode Stepe Stepanovića, Vojvode Petra Bojovića i Desanke Maksimović- u blizni rebrovačke crkve.

– Na Rebrovcu je riječ o ukrštanju gradske saobraćajnice sa magistralnim putem, koji je u nadležnosti preduzeća „Putevi Republike Srpske“. Sa njima smo potpisali sporazum, kojim je definisano da mi izradimo projektno-tehničku dokumentaciju i riješimo imovinsko-pravne odnose, a da „Putevi“finansiraju radove – kaže Slaviša Sandić, v.d. načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

On ističe da su „Putevi“ raspisali javnu nabavku, otvaranje ponuda obavljeno je početkom sedmice, a narednih dana se očekuje odluka o izboru izvođača radova s kojim će se, nakon isteka roka žalbe,  zaključiti ugovor. Procjene su da će izgradnja kružne raskrsnice na Rebrovcu da košta 650.000 KM.

– Za kružni tok kod crkve Svete Trojice, te na spoju Aleja Svetog Save- Gundulićeva i na raskrsnici Isaije Mitrovića- Solunska u toku je izrada urbanističko- projekte dokumentacije- dodaje Sandić.

Kroz Banjaluku dnevno prođe na desetine hiljada automobila, a saobraćajni čepovi su najveći rano ujutro i u popodnevnim satima- između 16 i 17 časova.

Da će kružne raskrsnice rasteretiti saobraćajnice, saglasni su i vozači sa kojima smo razgovarali. Međutim, ističu, iako je od izgradnje prvog kružnog toka u Banjaluci, onog na zapadnom tranzitu, prošlo skoro deceniju, mnogi i dalje ne znaju pravila vožnje na takvim raskrsnicama.

Uz pravila nema straha

Zdravko Ivić, predsjednik udruženja auto-škola Banjaluka kaže da ne vidi razlog zbog čega se pravi tolika pompa oko vožnje u kružnom toku.

– To je normalna, obična raskrsnica i zna se kakva pravila važe. Oni koji se boje ili ne znaju da je koriste, neka se jave u auto- školu da im se objasni- navodi Ivić.

(EuroBlic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!