Banjaluka dobila grb, Talić novi predsjednik Skupštine Grada

1557

Nezavisni odbornik Zoran Talić, diplomirani pravnik, izabran je večeras za novog predsjednika Skupštine Grada, nakon što je dosadašnji predsjednik Budmir Balaban podnio ostavku.

Talić je izabran na prijedlog vladajuće koalicije SNSD-a, DNS-a, SP-a, US-a i odbornika nacionalnih manjina. Od prisutnih odbornika, 21 je glasalo „za“ izbor Talića, jedan je bio „protiv“ i tri „uzdržana“. Po izboru, Talić je položio svečanu zakletvu.

Obrazlažući razloge zbog kojih je prihvatio kandidaturu, Talić je rekao da ga je novoj gradskoj administraciji na čelu sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem približilo to što su prepoznali priliku da treba graditi jak privredni ambijent u gradu, obezbijediti vrtiće za najmlađe, riješiti pitanja vodosnabdijevanja, u zdravstvu, sportu i kulturi.

U partnerskom odnosu, želim da dižemo ovaj grad i stvaramo povoljniji privredni i poslovni ambijent. Moramo napraviti jaku lokalnu zajednicu, jer građani ne žive od politike. To je ono o čemu sam i govorio kao odbornik u proteklim mandatima – zaključio je Talić.

Gradonačelnik Igor Radojičić je kazao da od Talića Talića očekuje da unese novu energiju i ideje, unapređujući rad parlamenta, ali i same Gradske uprave.

Razriješena direktor Centra za socijalni rad

.
Skupština Grada razriješila je večeras Veru Sladojević sa funkcije direktora Centra za socijalni rad. „Za“ je glasao 21, a uzdržanih je bilo pet odbornika.

Donošenju ovog rješenja prethodilo je razmatranje Posebnog izvještaja Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku o stanju u Javnoj ustanovi „Centar za socijalni rad“ Banja Luka, koje je resorno odjeljenje sačinilo po naredbi gradonačelnika Radojičića.
Poseban izvještaj, koji je dobio podršku Skupštine, evidentirao je brojne nalaze i nepravilnosti, nakon izvršenih: stručnih nadzora resornog ministarstva, interne revizije, inspekcijskih uvida, te pisama građana i sindikalne organizacije i radnika Centra.

-Veoma upozoravajući i zabrinjavajući bio je zadnji stručni nadzor Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, posebno dio izvještaja o slučaju usvajanja dvoje maloljetne djece. Na bazi tog kompletnog izvještaja je i moj prijedlog za razrješenje direktora ustanove – kazao je gradonačelnik Radojičić odbornicima tokom razmatranja posebnog izvještaja o radu te javne ustanove.

Banja Luka dobila grb

.
Skupština Grada usvojila je na ovom 13. zasjedanju Prijedlog Statutarne odluke o utvrđivanju simbola grada čime je Banja Luka, nakon više neuspjelih pokušaja da se usvoje novi simboli, konačno dobila grb.

-To je jedna od priča koja traje već četiri godine i koja je sada okončana. Nakon odluke Ustavnog suda Republike Srpske, Grad Banja Luka formalno-pravno nije imao simbole. Nacrt novih simobla je usvojen u aprilu, provedena je javna rasprava i danas smo usvajanjem prijedloga statutarne odluke, dobili gradske simbole – kazao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Poslije obavljene javne rasprave, danas usvojeni grb je neznatno izmijenjen u odnosu na prethodno predloženo rješenje.

Razlike se odnose na srednji i veliki grb, dok je mali grb ostao u formi kako je prvobitno i predložio autor grba i jedan od najpoznatijih heraldičara sa ovih prostora Dragomir Acović.
Sa srednjeg grba sa bedemske krune uklonjena je fasada Banskog dvora koja se nalazila u prethodno usvojenom nacrtu odluke. Na velikom grbu uklonjen je lik jazavca u pozadini Petra Kočića, a iz postamenta brisana je lenta i naziv grada. Uneseno je lišće lipe, ukombinovano sa listom kestena.

Osnov štita, koji je glavni sadržaj grba, čini trobojka: crveno, plavo i bijelo polje odozgo na dolje, a na njima stilizovana tvrđava Kastel, Vrbas i vrhovi karakterističnih dajak čamaca. Dva čuvara štita su dvije istorijske ličnosti iz bliske istorije Banje Luke – Petar Kočić koji simobliše kulturno-duhovnu stranu i ban Milosavljević, kao graditelj i vojnik.

Na 13. sjednici, posljednjoj prije ljetne pauze, usvojen je i Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o gradskim administrativnim taksama kojom se od plaćanja takse oslobađaju sva fizička lica koja se prvi put obraćaju Gradskoj upravi sa zahtjevom za izdavanje rješenja za registraciju preduzetničke djelatnosti. Ova taksa do sada je iznosila 30 KM i plaćali su je svi preduzetnici, bez obzira na to da li im je to prva radnja ili ne. Ova olakšica predložena je i u okviru Projekta poboljšanja poslovnog okruženja i konkurentnosti na teritoriji grada Banja Luka, koju provodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC) u partnerstvu sa Ambasadom Velike Britanije.

„Zeleno svjetlo“ na današnjem zasjedanju dobio je i Prijedlog odluke o odgođenom plaćanju duga prema Gradu Banjoj Luci, što znači da će korisnici poslovnih prostora u gradskom vlasništvu moći ubuduće da pod veoma povoljnim uslovima izmire zaostala dugovanja za neplaćeni porez na dodatnu vrijednost (PDV).

.
Prihvaćen je i Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o određivanju  radnog  vremena  ugostiteljskim objektima na području Grada Banja Luka, čija je suština u tome da će ugostiteljski objekti na području grada Banje Luke, u ljetnom periodu godine, odnosno od 1. aprila do 30. septembra, moći da rade duže za jedan sat u odnosu na radno vrijeme propisano ranijom odlukom.

Prihvaćene su i informacija o realizaciji ugovora o strateškom partnerstvu između Grada Banja Luka i kompanije IEE, te informacija o pripremama za nastupajuću grijnu sezonu.

Odbornici su prihvatili i Prijedlog odluke o izradi izmjene dijela Regulacionog plana „Jelšingrad“ RO Tvornica strojeva, uređaja i alata – novelisani plan, što je prvi korak ka uspostavljanju nove poslovne zone, koja će poslovati pod nazivom „Jelšingrad“.

Danas usvojenim Prijedlogom odluke o načinu i uslovima javne prodaje nepokretnosti u Poslovnoj zoni u Ramićima omogućena je prodaja četiri građevinske parcele sa objektima u toj zoni.

Na samom početku današnjeg zasjedanja, pročitana su obavještenja u vezi sa budućim angažmanom odbornika Budimira Balabana, Stojana Vukajlovića, Nenada Šibarevića i Milenka Jaćimovića – koji će djelovati kao Klub odbornika pod nazivom „Sloboda“. Takođe dosadašnji odbrnici NDP-a Dragan Talić i Vladimir Mirošljević obavijestili su Skupštinu da će ubuduće nastupati kao nezavisni odbornici.

Nastavak sutra

Inače, na 13. sjednici, koja je završila sa radom oko 21 čas, od 69 tačaka dnevnog reda –  preostalo je još 40 tačaka koje će odbornici razmatrati u nastavku sjednice zakazanom za sutra, 21. jul, sa početkom u 9 časova.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!