RTRS odgovorio na optužbe SDS-a: Najveći pritisci od osnivanja

947

Trpimo najveći pritisak od osnivanja, a prijave koje raznorazni podnose doživljavamo kao direktan pritisak na Radio-televiziju Republike Srpske. Ovo je samo dio kampanje čiji je cilj kriminalizovati rukovodstvo i novinare RTRS-a i u tome neće uspjeti, izjavio je generalni direktor RTRS-a Draško Milinović, reagujući na najavu SDS-a da će podnijetu krivičnu prijavu protiv naše medijske kuće.

Milinović dodaje da SDS kao da živi u nekoj njima poznatoj realnosti i da su bar 10 posto pratili oblast javnog emitovanja u BiH, znali bi o čemu pričaju.

– Obaveze prema državi su reprogramirane i redovno se izmiruju i saznanja SDS-a o ogromnim dugovanjima RTRS-a su netačna – rekao je Milinović.

Finansijske obaveze RTRS su javni podatak koji je dostupan svima.

– Dakle, stanje u ЈRTV sitemu je loše iskljičivo zbog pada naplate rtv takse u Federaciji, i svi javno dostupni podaci govore da u prosjeku oko 540 hiljada pretplatnika u Federaciji ne plaća rtv taksu. RTRS zbog toga trpi na godišnjem nivou višemilinske gubitke – naglasio je Milinović.

Inkaso služba RTRS-a konstantno ima povećanje prihoda jer se čini sve što je moguće da se unaprijedi njihov rad, i sam podatak da je u 2016-oj godini u Republici Srpskoj naplaćeno 56 odsto, a u Federaciji 4 odsto od ukupno naplaćene rtv takse sve govori. Ovo se nije desilo od osnivanja ЈRTV sistema u BiH.

– Zbog navedenog, Vlada Srpske je planirala redovni grant za RTRS da bi svaku fiskalnu godinu mogla da reaguje, zbog toga što se prihod RTRS-a nalazi u Federaciji, i možda to smeta pojedinim politikama. RTRS nije pred stečajem i to su gluposti – istakao je Milinović.

Možda smeta i o što je RTRS-u ovom momentu jedan od nosilaca digitalizacije u BiH, što donedavno nije bio slučaj.

Možda nekom smeta i što u ovom momentu imamo najmoderniji i najbolji studio u BiH.

Možda smeta i to što smo, bez šunda i kiča, sa svim svojim platformama najuticajniji medij u Srpskoj.

– Pa na čelu Regulatorne agencije sjedi bivši potpredsjednik SDS-a, i oni pričaju o objektivnosti rada. Trpimo najveći pritisak od osnivanja i regulatora i javnog servisa, a prijave koje raznorazni podnose doživljavamo kao direktan pritisak na RTRS i jedva čekam izvještaj na skupštini da dokažemo koliki je nivo neznanja pojedinih politika. Pa oni ne znaju ni sa koliko članova Upravnog odbora funkcioniše RTRS-a, a oni ga biraju – dodao je Milinović.

– Nemojte molim vas da mi pojedini drže lekcije o kupovini programa, jer u toj oblasti stvarno ne znaju o čemu pričaju. Sam podatak da smo u prva tri mjeseca izvršili samo 8 odsto od plana nabavki govori o tome koliko se vodi računa u svakoj utrošenoj marki – izjavio je Milinović.

Јavni servis Republike Srpske je opstao i u težim vremenima i opstaće i sada. Ovo je samo dio kampanje čiji je cilj kriminalizovati rukovodstvo i novinare RTRS-a, i u tome neće uspjeti.

– Vrijeme će sve pokazati, pa i to, gdje će biti svi oni koji napadaju jednu od najvažnijih institucija Republike – zaključio je Milinović.

Podsjećamo, Srpska demokratska stranka /SDS/ najavila je da će danas Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka podnijeti krivičnu prijavu protiv generalnog direktora Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ Draška Milinovića i ostalih odgovornih u ovoj medijskoj kući, ali i RTRS-a kao pravnog lica, zbog neuplaćenih doprinosa.

Generalni sekretar SDS-a Igor Ostojić rekao je da RTRS duguje za obavezno socijalno i zdravstveno osiguranje zaposlenih više od 4,5 miliona KM.

“Niko sa sigurnošću u ovom trenutku ne može da utvrdi koliki je stvarni dug RTRS-a. Prema nekim podacima, dug iznosi čak i 30 miliona KM”, naveo je Ostojić na konferenciji za novinare u Banjaluci, javlja RTRS.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!