Dodik: Odbijanje optužnice jedino ispravno rješenje, sve je bilo farsa

608

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je Srni da je odbijanje optužnice Tužilaštva BiH protiv Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanca i Milana Petkovića jedino logično i pravno ispravno rješenje koje govori da istrage zbog referenduma o Danu Republike Srpske nije trebalo ni biti.

Dodik je istakao da, bez obzira na ovu odluku, nema povjerenja u pravosuđe BiH jer je Tužilaštvo BiH političko instruisano, a Sud nije pokazivao sposobnost da se odupre političkom uticaju.
On smatra da je veoma jasno da značajan broj tužilaca i sudija u BiH podliježe ekstremnom djelovanju Obavještajne agencije /OBA/ koja je postala obavještajna agencija jedne političke partije, prije svega SDA.

“Danas sam imao uvid u neke njihove analize u vezi sa sastankom u Mostaru, u kojima nas koji smo tamo bili navode da radimo na podrivanju teritorijalnog integriteta. A, samo dan nakon toga SDA je zaključio upravo to”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, to znači da je to privatna agencija lidera SDA Bakira Izetbegovića i njegovog Osmana Mehmedagića Osmice i da je to nešto što je neprijateljski usmjereno prema srpskom nacionalnom identitetu, Republici Srpskoj i svima koji rade u ime nje.

“Djelovanje Suda i Tužilaštva, sudija i tužilaca je pod značajnim uticajem prijetnji OBA-e i drugih nivoa koji se bave pitanjem bezbjednosti u BiH”, ocijenio je Dodik.

On je istakao da ne osjeća nikakvo posebno zadovoljstvo zbog odluke, jer je sve ovo do sada bilo nepotrebno i farsa, te nema potrebu da slavi pobjedu nad bilo kakvom farsom.

Dodik je naglasio da su Sud i pravosuđe farsa u BiH.

“I površni uvid bilo kakvog pravničkog autoriteta u to što bi trebalo da budu tužioci, a nisu, odmah bi zaključio da je Narodna skupština mjesto za izvršenje odluka Ustavnog suda i da četvorica ljudi koji su doskoro ostali optuženi nisu mogli uticati na odluke Narodne skupštine”, ocijenio je predsjednik Srpske.

On je rekao da se iz ovog slučaja mnogo naučilo, navodeći da je i sam dobio sankcije zbog te vrste priče.

“Osjećam potpunu satisfakciju u tom pogledu. Moramo da nastavimo da sređujemo naše zakonodavstvo, prije svega Zakon o referendumu i da uredimo naš Zakon o imunitetu. Još je visoki predstavnik Pedi Ešdaun, smatrajući da potpuno treba da devastira Republiku Srpsku, ukinuo zakon o imunitetu, koji je kasnije vraćen, ali samo za poslanike”, pojasnio je Dodik.

On smatra da ga treba vratiti u domen svih koji su odgovorni za postupanje po odlukama državnih organa na određenom nivou.

“Mislim da ćemo već u septembru raditi na tome da dobijemo novi zakon o imunitetu”, dodao je Dodik.

Sudija za prethodno saslušanje odbio je optužnicu Tužilaštva BiH kojom su Siniša Karan, Dragoljub Reljić, Goran Zmijanac i Milan Petković optuženi za neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri kojom se privremeno obustavlja primjena Odluke o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske.

Iz Suda BiH saopšteno je da je sudija za prethodno saslušanje zaključio da iz dokaza Tužilaštva nije moguće izvesti zaključak o postojanju osnovane sumnje da su optuženi počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!