Građanima pozli dok čekaju red na šalterima, autobusi kao saune

1341

Banjalučani se žale da zbog ekstremno visokih temperatura postaje nemoguće obavljati i osnovne građanske obaveze, kao što su plaćanje računa, odlazak po dokumenta ili registracija automobila.

Dokumenti i računi im služe kao lepeze, iz ruku ne ispuštaju flašicu vode, a maramicama brišu znoj sa čela – slika je koju smo zatekli u prostorijama MUP, gdje desetine Banjalučana čeka na red da registruje automobil.

Na gužve su, komentarišu, navikli, ali gužve i vrućine zajedno nemoguća su kombinacija.

– Pakao je! Imam osjećaj da je ovdje 100 stepeni. Svaka čast ljudima koji tu rade, ja sam sada već mokar. Vani se ne može disati, a tek unutra gdje čeka 50 ljudi koji samo što ne padaju u nesvijest – priča Darko, koji čeka na red kako bi registrovao automobil.

Problem im, kažu, dodatno predstavljaju i kodeksi oblačenja, jer žene u javne institucije ne mogu ući golih ramena i u kratkim suknjama, dok muškarci moraju imati hlače pristojne dužine, kao i majice sa rukavima.

Zbog svega ovoga, građanima je loše od same pomisli da moraju u red na šalter, međutim, svjesni su da se računi neće sami platiti.

– da je ljeto i da je uvijek vruće, ali ovo nije normalno. Još nisam platila račune, jer ne mogu stajati u redu po ovoj vrućini. Problem je što, i kada uđem negdje, vrate me, jer nisam obučena po kZnam odeksu. Ali ne znam ko može biti u hlačama po ovakvom vremenu. Mlada sam pa se nekako borim, ali mogu zamisliti kako je starijim ljudima, ili onima koji imaju problema sa zdravljem – kaže Banjalučanka Nataša Marić.

Sudeći po svemu, ove godine vrućine nisu zadale glavobolju samo građevinskim radnicima, poljoprivrednicima ili onima koji moraju da rade vani. Građani se muče dok obavljaju bilo kakve aktivnosti, pa je muka postala i vožnja gradskim prevozom, odlazak u javne institucije i na pijacu, ili kako kažu građani – pakao je svagdje osim pored rijeke.

Sauna u prevozu

U pojedinim autobusima gradskog prevoza nema klima uređaja, vrata ne smiju biti otvorena, a prozori se ne otvaraju. Kako građani kratko opisuju – sauna.

Putnici su se nekoliko puta i javno žalili na pojedine autobuse, međutim, ni klima ne odgovara svima.

– Nabavili smo zavjese, šiber je uvijek otvoren, a vrata otvaram kad god mogu. Klimu ne smijem ni da uključim, jer je vani 40 stepeni, bojim se da neko ne padne u nesvijest kada uđe ovamo gdje je hladnije, pogotovo stariji ljudi, koji su i najčešći putnici – ispričao je jedan vozač autobusa.

(EuroBlic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!