Vlada RS: Nije tačno da smo dali saglasnost za Transportnu zajednicu

490

Vlada Republike Srpske sutra će Savjetu ministara BiH uputiti svoje zaključke u kojima je precizirala sve razloge zbog kojih smatra da uslovi iz Sporazuma o Transportnoj zajednici zemalja Jugoistočne Evrope nisu prihvatljivi za Srpsku prije ulaska u Evropsku uniju.

“Informacija koja se pojavila u pojedinim medijima, a u kojoj se navodi da se Vlada Republike Srpske predomislila i dala saglasnost na Sporazum o Transportnoj zajednici zemalja Jugoistočne Evrope, nije tačna i nema za cilj istinito i pravovremeno informisanje javnosti”, rečeno je u Ministarstvu saobraćaja i veza Srpske.

Vlada je usvojila ove zaključke na današnjoj sjednici, nakon koje je i održana konferencija za medije ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Neđe Trninića.

Vlada Republike Srpske ni u jednom trenutnku nije bila protiv potpisivanja ovog sporazuma, nego su se primjedbe odnosile isključivo na uslove i obaveze iz Sporazuma koje Republika Srpska i BiH u ovom momentu nisu sposobne preuzeti.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je ranije danas da Republika Srpska nije opstruisala ulazak BiH u Transportnu zajednicu, te da nije kriva za blokadu.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da je formiranje Transportne zajednice jedno od glavnih očekivanja EU na predstojećem samitu o zapadnom Balkanu u Trstu, pri čemu zvanični Brisel izražava zabrinutost što BiH ne može da potpiše taj ugovor.

“Transportna zajednica u narednom periodu treba da bude jedan od najvažnijih segmenata saradnje u jugoistočnoj Evropi. Savjet ministara BiH nije usvojio odluku o njenom formiranju, jer ministri iz Republike Srpske nisu glasali za to zbog stava Vlade Srpske, koja je bila izričito protiv, odnosno saopštila je da je Transportna zajednica za Republiku Srpsku neprihvatljiva”, rekao je Crnadak u telefonskoj izjavi iz Brisela, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!