Ne zaboravite na minerale, a posebno na jod

3218

Među mineralima posebno mjesto pripada jodu.

S obzirom na to da je odgovoran za većinu procesa u našem tijelu, njegov nedostatak dovodi do zastoja više procesa

Hroničan nedostatak minerala koji se najčešće događa u ljetnjem periodu može da uzrokuje pojavu glavobolje, umora, malaksalosti i brojne druge zdravstvene probleme. Da bismo ga spriječili, najvažniji je unos vode i ishrana bogata sezonskim voćem i povrćem.

Među mineralima posebno mjesto pripada jodu. S obzirom na to da je odgovoran za većinu procesa u našem tijelu, njegov nedostatak dovodi do zastoja više procesa od kojih su neki ključni za zdravlje i izgled.

Osim štitaste žlijezde, nedostatak joda ima veliki uticaj na mozak, dojke, kožu i želudac. Tijelo šalje signale kada mu nedostaje ovaj ključni hranljivi element.

Najuočljiviji su grčevi u mišićima, suva koža, opadanje kose, slaba i lomljiva kosa, loša koncentracija i pamćenje, nedostatak energije, umor i depresija, sve vrlo slično kao i kod simptoma dehidratacije.

Nedostatak tečnosti, a samim tim i minerala, najizraženiji je kod onih koji se ljeti bave fizičkom aktivnošću. Zato i za njih važi pravilo da jedu što više voća i povrća, dok joda ima i u morskim plodovima i algama, kao i u mineralnim vodama sa prirodno rastvorenim jodom, pišu Novosti.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!