Banjaluka: Infarkt za mjesec pogodio 36 ljudi

3716

Na Klinici za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra RS u prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno je 1.295 intervencija i zbrinuto 850 srčanih bolesnika, među kojima njih 175 sa infarktom.

Prema riječima načelnice te klinike dr Tamare Kovačević-Preradović, visoke temperature i sparine negativno utiču na opšte stanje kardiovaskularnih bolesnika. Zbog toga se, kaže, i češće u ovom periodu javljaju za pomoć porodičnim ljekarima i kardiolozima.

– Samo u maju ove godine imali smo 317 intervencija, od čega je 36 pacijenata bilo sa infarktima – istakla je Kovačević-Preradović i dodala da se u njihovoj klinici zbrinjavaju pacijenti iz svih dijelova BiH sa akutnim infarktom miokarda i to najsavremenijom metodom kateterizacijom srca i ugradnjom stentova.

Naglašava da se infarkti miokarda dešavaju i mlađoj populaciji, velikim dijelom zbog prisustva faktora rizika, ali i štetnih navika kao što su pušenje i konzumacija alkohola te prekomjerne tjelesne težine.

– Najmlađi pacijent sa infarktom miokarda kojeg smo zbrinuli ove godine ima 32 godine. Imali smo 61 pacijenta mlađeg od 45 godina – kazala je Kovačević-Preradović i dodala da je više od 70 odsto pacijenata starosti od 50 do 70 godina.

Ona je istakla da, uprkos najsavremenijim metodama liječenja koje primjenjuju i velikom broju intervencija koje izvodi njihov tim ljekara, dolazi do smrti pacijenata zbog komplikacija koje se dešavaju prilikom akutnog infarkta miokarda.

(Glas Srpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!