Susret gradonačelnika Radojičića i Karla Bilta

654

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, razgovarao je u utorak sa delegacijom Evropskog savjeta za spoljne poslove u kojoj su bili Karl Bilt, Fredrik Veslau i Robert Kuper.

Po završetku razgovora, Radojičić je kazao da je glavna tema razgovora bio proces evropskih integracija, odnosno koji je to optimalan put ka EU.

– S obzirom na to da se više puta mijenjao model pristupanja, od ustavnih promjena, preko odluke „Sejdić-Finci“ pa do reformske agende, EU nije toliko držala fokus na Bosni i Hercegovini. Sada imamo nove incijative kao što su Berlin plus i Brioni proces, koje podrazumijevaju unutrašnju integraciju regiona, a ostaje dilema – brži ili sporiji put ka EU. Postoji mnogo problema i ovdje i u EU da bi se mogao dati pravi odgovor na ova pitanja – rekao je nakon sastanka gradonačelnik Radojičić.

Koopredsjedavajući odbora Evropskog savjeta za spoljne poslove, Karl Bilt, izjavio je da je primarni interes delegacije bio da sazna kako napreduje put BiH ka Evropskoj uniji.

– Takođe, fokusirani smo na ekonomska i socijalna pitanja, odnosno na to šta se može učiniti ovdje, a šta može učiniti EU. U Banjoj Luci smo imali veoma interesantne i konstruktivne razgovore. Dugi niz godina nisam bio u Banjoj Luci i zaista mi je zadovoljstvo da sam ponovo u vašem lijepom gradu – zaključio je Bilt.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!