Nastavljena realizacija projekta “Čist Vrbas” (FOTO)

1109

Prvom etapom ekološke rafting regate od Donjeg Vakufa do Torlakovca nastavljena  je realizacija projekta „Čist Vrbas“. Članovi rafting klubova Kanjon, Dabar i Jajce će, zajedno sa oružanim snagama BiH, u naredna četiri dana, čistiti priobalje i korita rijeka Vrbas i Pliva.

Cilj je ponovo oživjeti  projekat „Čist Vrbas“ zahvaljujući kojem su u proteklih desetak godina, očišćeni kilometri i kilometri rijeke koja protiče kroz desetak lokalnih zajednica.

Početku ekološke regate prethodio je sastanak Inicijative za čist Vrbas u Donjem Vakufu, na kojem su učešće uzeli predstavnici lokalnih zajednica u slivu rijeke Vrbas.

U ime Grada Banja Luka, sastanku Inicijative za čist Vrbas prisustvovao je v.d. načelnika Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, Dragan Banjac.


– Banja Luka kao lokalna zajednica najdalje je odmakla u zaštiti korita i priobalja rijeke Vrbas.  Ipak ima tu još dosta posla, najviše na prikupljanju otpadnih voda. Ugrađivanje prečistača otpadnih voda je ogroman posao koji čeka Banju Luku u narednom periodu, ali sazrela je i svijest građana i svih aktera u tom poslu.

Nadam se da ćemo u realizaciju projekta prečišćavanja otpadnih voda ući što prije i da ćemo u narednih pet do deset godina trajno završiti posao upravljanja Vrbasom, pa i da sam život spustimo na obale rijeke – kazao je Banjac.

Aktivnosti se nastavljaju već sutra, realizacijom druge etape eko regate na ruti Torlakovac – Jajce. U četvrtak , u planu je čišćenje rijeke Plive na potezu Sokočnica – Šipovo.

Ekološki dio projekta biće priveden kraju u petak, kada  će učesnici čistiti dio toka rijeke Plive na potezu od Šipova do Jezera. Završna manifestacija – Turistička vrbaska regata biće održana 12. avgusta na potezu od Krupe na Vrbasu do Banje Luke.

Glavni partner inicijative za čist Vrbas jeste kompanija Koka-Kola, a tehnički realizator je Rafting klub Kanjon.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!