Humanitarne akcije jače regulisati zakonom

933

Kako bi sve humanitarne akcije i raspodjela pomoći bili transparentni, zatražićemo od Narodne skupštine RS da ovu oblast dodatno zakonski uredi, poručili su juče iz banjalučke humanitarne organizacije “Budimo ljudi”.

– Ukoliko neka organizacija ili udruženje građana pokreće humanitarnu akciju, zakonski treba regulisati da se u okviru njih novac ne može uplaćivati na račune fizičkih, već isključivo na račune pravnih lica – kazala je koordinator akcije “Srcem za Sofiju” Danijela Radišić.

O ovoj inicijativi razgovaraće i sa drugim organizacijama koje se bave humanitarnim radom, a potom prijedlog uputiti parlamentu Srpske. Povod za ovaj prijedlog je akcija za malu Sofiju Mićević, tokom koje je mnogo novca uplaćeno na račun te organizacije, ali i na račun porodice, koja je poslije djevojčicine smrti odlučila da samostalno raspolaže donacijama.

Otac malene Sofije Vanja Mićević kaže da će sav novac sa njihovog računa preusmjeriti za liječenje bolesne djece. Za sada su im se, kaže, javili samo prijatelji dječaka iz Kotor Varoša, koji je nedavno slomio vratni pršljen na ekskurziji u Italiji, gdje je i na liječenju. Njemu su obećali pomoći ukoliko Fond zdravstvenog osiguranja ne bude refundirao troškove liječenja i terapija.

– Sve organizacije u BiH kojima stignu zahtjevi za liječenje bolesnih mališana mogu nam se obratiti da im doniramo pomoć, što važi i za HO “Budimo ljudi” – rekao je Mićević, istakavši da će preostali novac biti prebačen u Fond solidarnosti za pomoć oboljeloj djeci. Trogodišnja Sofija bolovala je od akutne limfoblastne leukemije. Njena bolest ujedinila je RS, region i šire. Mnogi su nesebično uplaćivali novac i molili se za njeno ozdravljenje.

(glassrpske.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!