Šarović: Za granični prelaz Bratunac-Ljubovija čeka se Vlada Srpske

724

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da su institucije BiH u ovom trenutku uradile svoj dio posla u vezi sa izgradnjom graničnog prelaza i mosta Bratunac-Ljubovija, ali da se čeka da Vlada Republike Srpske završi svoj posao kako bi bio raspisan tender za izgradnju graničnog prelaza.

Navodeći da su institucije BiH pripremile svu potrebnu tehničku dokumentaciju, te da je urađen i projekat, Šarović je rekao novinarima da je sljedeća faza raspisivanje tendera za izvođača radova za zajednički granični prelaz sa Srbijom.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske nije riješila imovinsko-pravne odnose, odnosno nije sprovela odgovarajuće procedure u vezi sa dodjelom zemljišta.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić očekuje da krajem jeseni potpuno bude završen most “Bratoljub” između Ljubovije i Bratunca, te ističe da slijedi izgradnja pristupnih saobraćajnica.

Trninić je danas najavio da će do kraja mjeseca preduzeće “Putevi Republike Srpske” raspisati tender za izgradnju pristupnih saobraćajnica, a da će sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH biti potpisan sporazum o pravu na građenje objekata koji će biti u vlasništvu BiH.

Uvaženi stavovi iz Srpske i VSTS-a

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je Srni da su prilikom utvrđivanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH uvažene sugestije ministara iz Republike Srpske, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i Ministarstva pravde Republike Srpske.
Ministar pravde BiH Josip Grubeša rekao je medijima nakon sjednice Savjeta ministara da su za one koji putem javnih medija, novina, televizije, informatičkih sistema propagiraju nasilje ili mržnju prema bilo kome predviđene kazna od najmanje godinu dana zatvora, dok je za one koji negiraju genocid ili zločin protiv čovječnosti predviđena kazna od pet do 10 godina zatvora.

Savjet ministara BiH utvrdio je danas u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH kojim se definiše pojam javnog podsticanja na nasilje i mržnju.

Za javno podsticanje na nasilje i mržnju “usmjerenu protiv grupe ili nekog člana takve grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, pol, polno opredjeljenje, rodni identitet, invaliditet ili bilo koje druge osobine” predviđena je kazna zatvora od najmanje godinu dana.

Kazna je predviđena i za javno odobravanje, poricanje ili grubo umanjivanje pravosnažnom odlukom međunarodnog ili domaćeg suda utvrđenog zločina genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina iz člana šest, sedam i osam Statuta stalnog Međunarodnog krivičnog suda ili zločina iz člana šest Povelje Međunarodnog vojnog suda, pridružene Londonskom sporazumu od 8. avgusta 1945. godine i drugog međunarodnog suda koji prihvata BiH.

Ramljak uskoro u sarajevu predstavlja planove o “Merkatoru”

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da bi u narednih nekoliko dana BiH trebalo da posjeti povjerenik hrvatske Vlade za “Agrokor” Ante Ramljak, da bi predstavio planove u vezi sa “Merkatorom”.
Šarović je rekao da će se na sastanku vidjeti da li je sve usaglašeno na relaciji Zagreb – Ljubljana, odnosno Slovenije i ključnih povjerilaca te povjerioca Ramljaka.

“Od Ramljaka smo tražili i uvjereni smo da će nas o tome obavijestiti koliko je garancija dato od kompanija iz BiH za žAgrokorž centralu, jer o tome se u javnosti posljednjih sedmica spekuliše i pominju se veliki iznosi – 20, 30, 40 miliona evra”, dodao je Šarović.

On je rekao novinarima da je Ramljak obavijestio da će u Sarajevu predstaviti koliko su firme kćerke iz BiH zadužene u ime “Agrokor” centrale.

Šarović je najavio da se u naredne tri sedmice očekuje zakazivanje zajedničke sjednice Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH, te da će, vjerovatno, “Agrokor” biti tema tog sastanka.

Slovenački trgovački lanac “Merkator” izrazio je spremnost da se vrati na tržište BiH tako što će preuzeti dvije kompanije pod okriljem “Agrokora” – “Konzum” i “Velpro”.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!