Sajam zapošljavanja u Banjaluci danas do 15 časova, u ponudi preko 700 radnih mjesta

1435

U banjalučkom Domu omladine danas je otvoren Sajam zapošljavanja na kojem poslodavci imaju priliku da predstave profile radnika za kojima imaju potrebe i pronađu pravi kadar, a onima koji traže zaposlenje nudi se mogućnost da uspostave direktan kontakt sa poslodavcima, da se predstave i predaju im svoju biografiju.

Otvaranju sajma prisustvovao je gradonačelnik Igor Radojičić, koji je rekao da je sajam još jedna od prilika za nezaposlene da nađu posao, jer će danas biti ponuđeno više od 700 radnih mjesta.

– Sama činjenica da se nudi određen broj radnih mjesta je veoma dobro. Grad Banja Luka podržava ovaj sajam, i ne samo njega, već i druge akcije Zavoda za zapošljavanje RS, jer nam je on neophodan partner u mnogim poslovima kao što su naši programi zapošljavanja i samozapošnjavanja, statistika, stipendije i slično. Na sjednici Skupštine grada, koja će biti održana ove sedmice, upravo će se naći nekoliko tema koje su u uskoj vezi sa Zavodom za zapošljvanje – naglasio je Radojičić i najavio da će uskoro biti promijenjeni kriterijumi na osnovu kojih će biti dodjeljivana sredstva za zapošljavanje i samozapošljavanje.

Radojičić je objasnio da su to dva posebna akciona plana koje je Skupština usvojila i sada se pristupa izradi pravilnika, na osnovu kojih će biti raspisan javni poziv.

– Biće finansirani ili sufinansirani projekti po tri linije. Prva linija se odnosi na nabavku osnovnih sredstava kod malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, druga linija su sertifikacije i licenciranja, odnosno da se firmama omogući kvalitetniji pristup tržištu i mogućnost izvoza. Treća linija su dokvalifikacije, pošto postoji ozbiljan disbalans između strukture nezaposlenih i potreba preduzeća. Postoji niz zanimanja za kojim postoji potreba, a nema ih dovoljno na tržištu rada i mora se uraditi dokvalifikacija – naveo je gradonačelnik.

Ministar rada i boračko – invalidske zaštite Republike Srpske, Milenko Savanović, koji je takođe prisustvovao otvaranju sajma, rekao je da će resorno ministartvo, ove godine za zapošljavanje izdvojiti oko 16 miliona KM kroz različite komponente, u koje su uključene uglavnom najkritičnije kategorije u socijalnom statusu i one koje su proizašle iz Odbrambeno – otadžbinskog rata.

Nakon otvaranja sajma, gradonačelnik Radojičić je obišao pojedine štandove, a potom potpisao protokol o saradnji sa Zavodom za zapošljavanje RS. U ime Zavoda, protokol je potpisao direktor Miroslav Vujičić. On je izrazio nadu da će sajam dovesti do poboljšanja u oblasti zapošljavanja i dodao je prvi sajam održan u Trebinju gdje je 370 ljudi pronašlo posao na ovaj način.

Organizator sajma je Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, u saradnji sa Gradskom upravom Grada Banja Luka, Gradskom razvojnom agencijom i Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite.

Sajam je otvoren danas do 15 časova.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!