Poreznici prijavljuju tužiocima 1.500 firmi

652

Tužilaštvu BiH uskoro će biti proslijeđene informacije o više od 1.500 poreskih obveznika čiji je dug za indirektne poreze manji od 100.000 maraka.

Obim materijala za istražne organe već nekoliko mjeseci priprema Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koja je ranije dostavila kompletne informacije Tužilaštvu o dužnicima čiji dug prelazi 100.000 KM.

– Pripremamo informacije Tužilaštvu BiH za dužnike čiji je dug ispod 100.000 KM i taj materijal uskoro će im biti proslijeđen. Oni će na kraju procijeniti u kojim slučajevima će preduzimati istražne radnje i eventualno ići u pravcu podizanja optužnice za krivično djelo iz oblasti indirektnih poreza. UIO je na raspolaganju Tužilaštvu za sve dalje postupke i radnje – kazao je načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević.

On je dodao da je ranije uspostavljeni poseban tim koji čine službenici Tužilaštva i UIO proširen prošle godine.

– Mnogo je posla već urađeno u okviru istraga i pripreme optužnica kada su u pitanju predmeti iz oblasti indirektnih poreza, a prije svega PDV-a – istakao je Kovačević.

Na listi dužnika prema UIO zaključno sa 1. junom ove godine bila su 2.622 poreska obveznika, a njih 1.099 dugovalo je najmanje 100.000 maraka. Dug manji od 100.000 KM istovremeno su imala 1.523 poreska obveznika, a predvodila ih je “GMP Montaža” iz Jablanice sa 99.825 KM. Među prvih pet su i “Polet” iz Zenice, “Sigurnost” iz Mostara, “Elmont” iz Banjaluke i “TMK Kompani” iz Laktaša.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ističe da treba pokretati odgovornost protiv svih poreskih obveznika koji duguju novac.

– Pokretanje odgovornosti protiv njih uvijek donosi rezultat. Njihove nazive i predstavnike treba objavljivati javno kako bi ubuduće preduzeća koja redovno izmiruju svoje obaveze znala o kojim firmama je riječ i s kim ne treba sarađivati – rekao je Pavlović.

On je dodao da će na taj način biti spriječeno i gomilanje duga koji je potom sve teže naplatiti.

– I obveznici koji imaju do 100.000 KM duga godinama akumuliraju taj iznos i on nije nastao u roku od mjesec. Pokretanje odgovornosti protiv nesavjesnih poreskih obveznika uvijek se pozitivno odrazi na bolju naplativost poreza i drugih obaveza – kazao je Pavlović.

Naglašava da problem stvara to što tužioci i sudije ne rade efikasno.

– Od nečega moramo krenuti i treba pokretati sudske sporove i istražne radnje i protiv onih koji imaju dug manji od 100.000 maraka, ali se plašim da će sve to da zaglavi u pravosudnom sistemu, koji je trenutno najslabija karika u BiH – rekao je Pavlović, podsjetivši da je dosadašnja praksa pokazala da ti predmeti godinama budu u ladicama.

Kontrole

Poreski inspektori kontrolišu poslovanje PDV obveznika prema analizi rizika uspostavljenoj u UIO.

– Sistem u skladu sa analizom rizika izbacuje obveznike koji treba da budu predmet kontrole. Svi oni koji spadaju u grupu velikih poreskih obveznika moraju biti kontrolisani svake godine. Poreski inspektori su samo lani utvrdili 80 miliona KM dodatno obračunate obaveze na osnovu PDV-a. To je iznos koji obveznici nisu sami prijavili, već su inspektori otkrili u kontrolama. Najveći iznos utvrđenih dodatnih obaveza je uplaćen – kazao je Ratko Kovačević.

(Glas Srpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!