Pojačane kontrole rampa za zaraženo meso iz Brazila

719

Zamrznuto meso iz Brazila zaraženo salmonelom, koje je uvezeno na Balkan, ne treba da brine građane BiH, jer se iz ove južnoameričke zemlje uvozi veoma malo mesa i mesnih prerađevina, a sve podliježe detaljnim kontrolama, tvrde u Kancelariji za veterinarstvo BiH.

U ovoj instituciji ističu da je u protekle dvije godine u BiH uvezeno svega 14 pošiljki smrznutog goveđeg mesa iz Brazila, od čega u toku ove godine dvije pošiljke, kojima je dopremljeno 27.053 kilograma mesa.

Oni navode da, u skladu sa dobijenim informacijama o opasnim proizvodima, granični veterinarski inspektori sprovode pojačane kontrole svih pošiljki pri uvozu u BiH.

– Meso koje se uvozi u BiH prolazi kroz niz kontrola i da bila uvezena bilo koja roba životinjskog porijekla, svaki proizvođač mora biti registrovan u našem registru – ističu u Kancelariji za veterinarstvo i dodaju da se, kada budu ostvareni preduslovi za uvoz i roba dođe na granicu, ona ponovo kontroliše, a ukoliko rezultati pregleda budu nezadovoljavajući, roba se vraća ili uništava.

Ministarstva poljoprivrede u Albaniji i Hrvatskoj naložila su povlačenje pilećeg smrznutog filea iz Brazila, jer su rezultati pokazali da je meso zaraženo salmonelom, piše Glas Srpske.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!