Novi kružni tokovi u gradu

930

Ove godine ćemo projektovati najmanje tri kružna toka na našim saobraćajnicama, a jedan od njih bi trebalo da bude na ukrštanju Solunske ulice, Skendera Kulenovića, Kralja Petra Prvog Karađorđevića i Isaije Mitrovića u naselju Kočićev vijenac.

Rekao je ovo Slaviša Sandić, v.d. načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve, i naglasio da trenutno rade analizu kružnih tokova na području grada. Dodao je da će drugi kružni tok biti kod crkve Svete trojice, na ukrštanju Aleje svetog Save, Vladike Platona i Gundulićeve kao što je već i poznato, a za treći još nemaju tačnu lokaciju.

“Ova dva kružna toka zahtijevaju značajnije građevinske radove, a biće i onih manjih kružnih tokova po naseljima gdje budemo mogli izgraditi koji ne koštaju puno”, pojasnio je Sandić.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, rekao je da kružni tok kao saobraćajna infrastruktura pet puta ubrzava saobraćajne tokove, povećava bezbjednost saobraćaja i smanjuje utrošak energenata i zagađenje.

“Sadašnji kružni tokovi u gradu su se pokazali kao odlično rješenje, posebno su se pozitivno pokazali kružni tokovi sa jednom trakom, kao što je onaj kod Gradskog mosta”, istakao je Jaćimović.

Dvotračni tokovi, kako je pojasnio, imaju određenih konfliktnih tačaka vozača koji se isključuju iz kružnog toka i ne poštuju prvenstvo prolaza vozila koji im dolaze sa desne strane.

“U svakom slučaju, izgradnja kružnih tokova je kompenzacija za stalan porast novoregistrovanih vozila u gradu. Samo početkom ove godine registrovano je oko 70.000 putničkih vozila”, rekao je Jaćimović.

Dodao je da je zbog vozila koja dolaze sa strane to ogromno saobraćajno opterećenje, koje ove saobraćajnice ne mogu izdržati, ali da izgradnjom više kružnih tokova možemo kompenzovati i donekle riješiti saobraćajno zakrčenje.

Sugrađanka Ljubica Čavić, koja svaki dan putuje na posao ovom dionicom, kaže da bi se izgradnjom kružnog toka na ovom mjestu smanjile gužve.

“Posebno je kritično od 14 do 17 časova, jer je tada najviše automobila po gradu i svi većinom tada idu s posla kućama”, objasnila je ona.

Dodala je da bi možda trebalo graditi manje kružne tokove po naseljima gdje su najveće gužve.

(nezavisne.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!