Ćulum: Nove psihoaktivne supstance uvrstiti na listu droga u BiH

885

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum poručio je da je neophodno da se nove vrste opojnih droga uvrste na listu opojnih droga na nivou BiH, jer dok to ne bude učinjeno ne mogu biti procesuirana lica kod kojih one budu pronađene.

On je nakon otvaranja seminara o temi “Nove psihoaktivne supstance” u Banjaluci novinarima rekao da je riječ o sintetičkoj drogi kanabioidnoj, koja izgleda i ima dejstvo kao sintetička marihuana i zastupljena je uglavnom kod mlade populacije u Srpskoj.

“Ova droga stvara zavisnost kao i i svaka druga, pogotovo kod mladih”, poručio je Ćulum.

Prema njegovim riječima, MUP je u pet navrata tražio da se ova droga uvrsti na listu, ali se do danas to nije desilo, iako su imali slučaj gdje su vještačili tu supstancu i utvrdili da ima psihoaktivno dejstvo.

Predstavnik Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti o drogama Ilzi Džekobson rekla je da se i u BiH pojavljuju nove psihoaktivne supstance, kao i u zemljama EU.

“Prošle godine pojavilo se 60 novih psihoaktivnih supstanci, a trenutno imamo 620 novih psihoaktivnih supstanci na našoj listi”, naglasila je Džekobsonova.

Ona je dodala da je zabrinjavajuća pojava novih psihoaktivnih supstanci koje zaista utiču na zdravlje ljudi, te se na evropskom nivou trude da regulišu tu pojavu putema sistema ranog upozorenja.

Predsjednik Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga Vlade Republike Srpske Milan Latinović istakao je da ni Republika Srpska nije pošteđena pojave novih droga, o čemu svjedoče izvještaji MUP-a.

On je istakao da je oko pet odsto petnaestogodišnjaka u Srpskoj bilo u kontaktu i upotrebljavalo je suptance kao što je marihuana.

“Oko 500 zavisnika, među kojima je najviše heroinskih, liječi se u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj”, istakao je Latinović i poručio da niko nije oslobođen mogućnosti da postane zavisnik.

“Sva naša djeca su potencijalni korisnici psihoaktivnih supstanci zbog čega je važno da senzibilišemo i profesionalce i građane, iako se nalazimo pri dnu ljestvice zemalja u okruženju prema tim pokazateljima”, smatra Latinović.

U okviru seminara biće predstavljen Evropski izvještaj o drogama za ovu godinu, kao i situacija sa novim psihoaktivnim supstancama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Na seminaru učestvuju i predstavnici Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti o drogama i Kancelarije za suzbijanje zloupotrebe droga Vlade Hrvatske, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!