U Slatini niče drvored prijateljstva

574

Sadnjom prvog drveta u budućem drvoredu prijateljstva, koji će krasiti dvorište Osnovne škole “Holandija” u Slatini, juče je pod sloganom “Ja sam sa prirodom” počelo obilježavanje 5. juna – Svjetskog dana zaštite životne sredine, piše Glas Srpske.

Centralni dio manifestacije održan je u zaštićenom području Park-šuma “Slatina” kod Laktaša, a u organizaciji Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, a u okviru projekta “Energetska efikasnost”.

Prema riječima više stručne saradnice za zaštitu prirode u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Željke Stojičić, cilj ove manifestacije jeste povezivanje ljudi sa prirodom, promocija zaštićenih područja, te podizanje ekološke svijesti.

– Vlada RS je prošle godine Park-šumu “Slatina” u opštini Laktaši proglasila novim zaštićenim područjem koje je dodijeljeno na korištenje Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” – podsjetila je Stojičićeva.

Zamjenik načelnika opštine Laktaši Miroslav Kodžoman istakao je da je opština uključena u ovaj projekat u smislu zaštite i očuvanja prirodne sredine.

– U interesu opštine je da se Park-šuma “Slatina”, površine 40 hektara, u svim svojim kapacitetima stavi u funkciju zdravstvenog turizma, a u budućnosti i komercijalnog turizma – rekao je Kodžoman.

Direktor OŠ “Holandija” u Slatini Novislav Tepić kazao je da drvo prijateljstva ima višestruki značaj, i to da ukrasi ovaj ambijent, ekološku oazu ove ustanove i Banje Slatina. Pomoćnik direktora za medicinska pitanja Zavoda Snježana Novaković-Bursać kazala je da je rehabilitacija i unapređenje zaštite zdravlja povezano sa korištenjem prirodnih resursa.

– Na ovom šumskom zaštićenom području planiramo da razvijemo dodatne sadržaje za rehabilitaciju kardiovaskularnih pacijenata, za programe liječenja endokrinoloških oboljenja – rekla je Bursaćeva.

Šumsko gazdinstvo Banjaluka doniralo je 60 sadnica radi uređenja dvorišta OŠ “Holandija”. Direktor ovog gazdinstva Velibor Stanić je istakao da je veliki značaj šuma i šumskih ekosistema u zaštiti životne sredine, jer ulaganje u životnu sredinu predstavlja ulaganje u budućnost.

Ovoj manifestaciji prisustvovao je i direktor Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Slobodan Nagradić. Obilježavanje Svjetskog dana životne sredine u Srpskoj odvija se uz podršku Razvojnog programa UN (UNDP) i Programa zaštite životne sredine UN (UNEP).

Ugljevik

Sadnjom cvijeća na trgu u Ugljeviku juče su Svjetski dan zaštite životne sredine obilježili i mališani iz lokalnog vrtića “Duško Radović” i učenici OŠ “Aleksa Šantić”. Načelnik opštine Vasilije Perić podsjetio je da je ovaj kraj poznat po uglju i proizvodnji električne energije, što značajno utiče na životnu sredinu.

– Posebno mi je zadovoljstvo što se ove godine gradi postrojenje za odsumporavanje i ugrađuje elektrofilter zahvaljujući čemu ćemo imati bolji vazduh – naveo je Perić.

(Glas Srpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!