Željezničari opet bez ovjerenih knjižica

605

Radnici “Željeznica Republike Srpske” ponovo su ostali bez prava da se liječe jer im nisu ovjerene zdravstvene knjižice za jun.

“‘Željeznice’ redovno uplaćuju Fondu zdravstvenog osiguranja RS po 300.000 KM za reprogram duga, ali oni traže ukupnu sumu koju bi trebalo da uplaćujemo u jednom mjesecu, a to je oko 1,4 miliona KM. Naravno, u ovom trenutku mi to ne možemo izvesti, tako da smo opet bez ovjerene zdravstvene knjižice”, rekao je za Nezavisne novine u petak Boris Šukalo, jedan od radnika.

Šukalo kaže da su zbog toga već nastali određeni problemi kod radnika. “Jedan kolega je trebalo da ide na razbijanje kamena u bubregu i nije mogao. Pored toga opet će nabiti troškove radnicima za liječenje, a ni dalje se ne zna ko će sve to da refundira kada se dugovi vrate”, kaže on.

U petak je održan radni sastanak uprave i sindikalaca, na kojem su razmatrali već pomenute probleme sa zdravstvenim knjižicama, dugovanja i proces restrukturiranja “Željeznica RS”.

Jedna od informacija koja je saopštena radnicima je i to da će Dragan Savanović, generalni direktor ŽRS, u ponedeljak imati sastanak sa ministrima koji bi mogli riješiti ovaj problem.

“Dogovoreno je i da se traži od Vlade RS da se zauzme kod Fonda da se radnicima ŽRS ovjeravaju knjižice jer se reprogram uplaćuje redovno, a i izvjesno je da će do kraja godine doći kredit kojim bi čitav dug bio isplaćen odjednom”, rečeno nam je iz ŽRS.

To će ujedno biti i prvi zahtjev i nastup koji je u potpunosti zajednički kada su u pitanju uprava i sindikalci. Iz preduzeća kažu da je sastanak sa sindikalcima bio izuzetno korektan i u nastupu i u traženju rješenja te su naglasili da je to veoma važno u trenutnoj situaciji.

“Svi smo zainteresovani za taj kredit Svjetske  banke i da riješimo situaciju na najbolji mogući način, da ljudi ne ostanu na ulici. Pošto nam je to svima u cilju, onda moramo da imamo dobru i normalnu saradnju”, kazao je Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti ŽRS. I sljedeće sedmice će biti više sastanaka uprave i radnika.

(nezavisne.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!