Republika Srpska godišnje gubi 5.000 stanovnika

718

Republika Srpska je u protekle tri godine ostala bez 13.663 stanovnika što odgovara populaciji Nevesinja ili Sokoca, a godišnje nestaju sredine kao što su Pelagićevo i Čajniče, pokazuju najnoviji statistički podaci, piše Glas Srpske.

Republički zavod za statistiku objavio procjenu broja stanovnika od 2013. do 2016. godine, što je prva takva publikacija nakon objavljivanja rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u RS sprovedenog 2013. godine. Računica pokazuje da RS godišnje gubi između 4.000 i 5.000 stanovnika, koliko ih, prema podacima sa posljednjeg popisa, ima na primjer u Pelagićevu ili Čajniču.

Srpska je 2013. godine imala 1.171.179 stanovnika, a procjene statističara ukazuju da ih je lani bilo 1.157.516. Populacija je smanjena u čak 64 lokalne zajednice, a najveći pad zabilježen je u Prijedoru, Novom Gradu, Doboju i Gradišci.

Samo sedam lokalnih zajednica je u posmatrane tri godine povećalo broj stanovnika. Na toj listi prva je Banjaluka, koja je postala dom za nova 2.972 stanovnika, a slijede Istočno Novo Sarajevo, čija je populacija uvećana za 783 i Laktaši, u koje se doselilo novih 420 stanovnika od 2013. godine.

Lošu demografsku sliku dodatno kvari smanjenje broja novorođene djece i mališana u starosnoj kategoriji do četiri godine. Njih je, prema podacima popisa, u 2013. bilo 53.563, a na kraju prošle godine 4.829 manje. Sličnu demografsku sliku daju i uporedni podaci o broju osnovaca i srednjoškolaca, ali i onih koji gaze treću, petu i šestu deceniju života. Iz statističkih podataka jasno je da se najviše povećao broj onih koji imaju između 65 i 69 godina i to za čak 14.377. Zanimljivo je da je u isto vrijeme broj starijih od 90 godina povećan za više od 600.

Demograf Aleksandar Majić kaže da je riječ o statističkim procjenama i analizama koje su rađene isključivo na razlici između broja rođenih i umrlih.

– U prosjeku je smrtnost stanovništva svake godine u RS oko 15.000, a broj rođenih od 9.000 do 10.000. Međutim, kada bi se u ove analize uvrstila i migraciona komponenta, imali bismo još manji broj stanovnika u odnosu na 2013. godinu – naglasio je Majić, dodavši da je demografska slika iz godine u godinu sve lošija.

Da Srpska prebrzo ostaje bez stanovnika i da je ono sve starije pokazala je nedavno i studija “Demografski resursi opština i gradova”, koju su uradili profesor i demograf Stevo Pašalić i studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Studija je pokazala da je Banjaluka poput grada neke razvijene zemlje, dok slabe kapaciteti ostalih opština i gradova, izuzev Istočne Ilidže, koja se urbanizuje. Neke opštine izumiru poput Rudog, Novog Goražda, Kalinovika, Istočnog Mostara, Berkovića, Han Pijeska, pa čak i Lopara, Dervente, Šipova, Kupresa, Krupe na Uni i Istočnog Drvara. Pašalić je tada upozorio da nam se ne piše dobro sa takvim demografskim trendovima.

To mišljenje dijele i ekonomisti, a ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je već godinama primjetan odlazak stanovnika – posebno mladih.

– Prisutne su i migracije prema većim gradovima, gdje još ima nekih privrednih aktivnosti u odnosu na manje sredine, u kojima su one gotovo “zamrle”. Banjaluka i njena regija mladima je interesantna i zbog univerzitetskog centra. S druge strane muka mnoge ljude tjera na odlazak i zato sve više gubimo stanovništvo, što je veoma opasna prijetnja za bilo kakav dalji razvoj cijele zemlje. Mogli bismo doći u ozbiljan problem, jer i investitori neće htjeti više da dolaze, ako nemamo ljudi. Ovo je jako upozorenje nadležnima da se problem nedostatka ekonomskog razvoja odražava na sve veći broj ljudi koji odlaze – rekao je Pavlović.

RS je krajem decembra 2016. objavila rezultate popisa za svoju teritoriju nakon što nije priznala rezultate Agencije za statistiku BiH.

Gradovi sa najvećim porastom i padom broja stanovnika od 2013. do 2016.

+2.792 Banjaluka

+783 Istočno Novo Sarajevo

+420 Laktaši

+208 Bijeljina

+187 Istočno Sarajevo

-1.267 Prijedor

-968 Novi Grad

-882 Doboj

-867 Gradiška

-733 Lopare

-718 Kozarska Dubica

(Glas Srpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!