Otkrivena spomen ploča Kralju Alfonsu XIII u istoimenoj banjalučkoj ulici

1212

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i ambasador Kraljevine Španije u BiH Huan Bosko Himenez Sorijano otkrili su danas spomen ploču Kralju Alfonsu XIII na početku istoimene ulice u centru Banje Luke.

Banja Luka danas podsjeća i želi još jednom da izrazi zahvalnost za ulogu španskog kralja Alfonsa XIII i Krljevine Španije u onom što se nazivalo Veleizdajnički proces, u kome je niz viđenijih Srba, pod Austrougarskom, bilo osuđeno na smrtne kazne. Zahvaljujući angažmanu kralja Alfonsa njima je pošteđen život.

-Banja Luka je Kralju Alfonsu još davno izrazila zahvalnost imenujući jednu ulicu u centru Banje Luke – Ulicom kralja Alfonsa XIII. S obzirom na to da se ove godine navršava 100 godina od Veleizdajničkog procesa, odlučili smo da Kraljevini Španiji dodijelimo priznanje „Zlatni grb Grada“ i da na ovom mjestu, gdje počinje Ulica Kralja Alfonsa XIII, otkrijemo jednu spomen ploču, koja će građane Banje Luke podsjećati na taj period – kazao je gradonačelnik Radojičić.

radojicic otvaranje spomen ploce

 

radojicic i ambasador spanije

On je podsjetio da je nakon sarajevskog atentana počeo progon viđenijih Srba na prostoru čitave Bosne i Hercegovine, i da je trajao čitavo vrijeme Prvog svjetskog rata.

-Dešavalo se više sudskih proceca od kojih je naročito poznat proces u Banjoj Luci 1915. godine, u kome je više od 150 lica, prije svega, zbog svoje nacionalne pripadnosti bilo izloženo progonu i suđenju. Njih 16 je bilo osuđeno i na smrt. Zahvaljujući i vladi Kraljevine Srbije koja je povela jednu međunarodnu akciju pokušalo se pomoći da barem oni koji su osuđeni na smrt budu pomilovani. Najveću pomoć u tom momentu pružio je španki kralj Alfonso čijom asistencijom i intervencijom je austrijski car preinačio presudu i pomilovao lica osuđena na smrt – istakao je gradonačelnik Radojičić.

Ambasador Španije kazao je da mu je velika čast što danas na Dan grada Banje Luke – prisustvuje obilježavanju stogodišnjice humanitarnog angažmana kralja Alfonsa XIII, koji je svojim djelovanjem ublažio velika stradanja stanovništva Banje Luke.

-Otkrivanjem ove ploče, odaje se zasluženo priznanje plemenitom radu Kralja Alfonsa XIII i kao predstavnik Kraljevine Španije sam zahvalan i počašćen što prisustvujem ovoj svečanosti u spomen na njega – naglasio je ambasador Huan Bosko Himenez Sorijano.

Predsjednik Gradskog odbora „Prosvjete“, Jelenko Bojić takođe je istakao veliku ulogu kralja Alfonsa, te kazao da i “Prosvjeta”, koja je punih sto godina prisutna na ovom području, želi da oda priznanje i zahvali španskom kralju.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!