Ima bar 10 razloga zbog kojih ovog proljeća treba da koristite maslačak

1449

Maslačak je dugo bio nepravedno zapostavljen, kako na trpezi tako i u alternativnoj medicini. A treba ga se sjetiti svakog proljeća jer ima zaista nevjerovatna svojstva.

Možemo da ga pronađemo svuda – na livadama, travnjacima, pašnjacima, brežuljcima, baštama… Cvjeta u proljeće, a mnogi ga najviše vole baš u rano proljeće, jer kako sazrijeva, sve više poprima gorak ukus.

Cvijet maslačka je jestiv i sirov i kuvan, ali većina najradije jede samo žute cvjetove, jer je sama glava za mnoge previše gorka. Listove jedemo kao i špinat – sirove u salati, sendvičima, a mogu da idu i u supu ili čaj – ili čak i kafu.

 

KAFA OD MASLAČKA

Iskopajte korijen maslačka.

Dobro operite (ali ne gulite ništa).

Oštrim nožem nasjeckajte korijen na što sitnije komade pa u jednakom sloju rasporedite po plehu.

Pržite u rerni na niskoj temperaturi duže vremena ili na višoj temperaturi, sve dok se potpuno ne osuše (znate da je kraj kada svi postanu svijetlo braon boje).

Kada su gotovi sameljite ih u mlinu ili avanu i koristite kao što biste i običnu kafu.

 

ČAJ OD MASLAČKA

Pomiješajte kašičicu osušenih listova maslačka, kašičicu cvjetova i kašičicu sitno sjeckanog korijena maslačka, stavite u posudu, prelijte šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji. Poslije 20 minuta procijedite čaj i zasladite ga kašičicom meda. Dnevno pijte dvije do tri šoljice čaja.

 

SOK OD MASLAČKA
Najljekovitiji i najdjelotvorniji je svježe iscjeđen sok od maslačka, koji se preporučuje za ublažavanje stomačnih tegoba i liječenje hemoroida.Sameljite listove i korijen tek ubranog maslačka i iscjedite sok. U čašu mlijeka sipajte dvije kašičice soka, zasladite medom i pijte dvadeset dana, ujutro na prazan želudac.

 

SALATA OD MASLAČKA
Listove maslačka dobro operite i ocijedite. Maslinovo ulje pomiješajte s jabukovim sirćetom i bijelim lukom. Dodajte so i biber. Sve dobro izmješajte i neka odstoji pola sata.

 

ZA ŠTA JE DOBAR?

Maslačak je pun kalijuma, eteričnih ulja, inulina i raznih drugih supstanci neophodnih organizmu za normalno funkcionisanje. Listovi ove dragocjene biljke sadrže 16–18 odsto vitamina C i oko tri odsto gvožđa, mnogo više nego špinat.

Iako je donedavno korišćen prvenstveno kao diuretik, dokazano je da maslačak ima i druga ljekovita svojstva. Osim što pospješuje rad bubrega, jetre i želuca, maslačak pročišćava krv, snižava nivo holesterola, liječi čireve, ekceme i kožne bolesti.

Od mladog lišća maslačka pravi se salata koja pročišćava krv, podstiče mokrenje i ublažava bolove kod oboljenja jetre i žuči, dok čaj od mladog lišća pomaže kod urinarnih infekcija.

Korijen maslačka pročišćava i jača tijelo, pospješuje znojenje, čisti sluzokožu disajnih organa i vraća snagu. Osim toga, koristi se za liječenje kožnih bolesti, alergija, čireva i malokrvnosti, snižavanje nivoa holesterola u krvi i regulaciju menstrualnog ciklusa.
Od cvjetova maslačka pravi se sirup koji leijči prehlade, bronhitis, upale desni, piše ŽenaBlic.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!