Građani se mole Bogu kad prelaze ove banjalučke mostove (FOTO)

2264
Pojedini banjalučki mostovi su u katastrofalnom stanju, oštećeni, puni rupa i neravnina pa je preko njih krajnje jezivo prelaziti.

 

U to se uvjerila ekipa „EuroBlica“, koja je obišla nekoliko banjalučkih prelaza preko rijeka, između ostalih Zeleni most, most u Srpskim Toplicama i drveni most u Priječanima.
Nekoliko postojećih mostova zahtjeva hitnu sanaciju, a neki od njih se već bukvalno raspadaju. Stručnjaci koje smo kontaktira kažu da su mostove su gradili profesionalci, ali ih, po svemu sudeći, održavaju amateri.
Ocjena je da bi konstrukcija kod većine banjalučkih mostova izdržala jak zemljotres, ali bi otvorene rupe mogle da ugroze bezbjednost pješaka i vozila.
Jedan od najkritičnijih je onaj u Srpskim Toplicama, koji ima nekoliko rupa korz koje se bukvalno vidi rijeka. Velika rupa na sred mosta utjerala je strah u kosti vozačima, jer se nikad ne zna kada će postati još veća.

 

Rupa na mostu u Srpskim Toplicama

 

“Ne znam da li je gori most ili prilaz mostu. Svaki put se prekrstim kad prelazim preko njega. Daske koje su toliko stare da kada ih nagaziš na jednoj stari, na drugoj se podignu, stvarno su za pomoliti se Bogu. Svaki put kad prolazim plašim se da će se one daske pomjeriti i da ću, ne daj bože, udariiti nekog pješaka. Katastrofa – kaže mještanka Branka Borić i dodaje da zahavaljujući putevima i mostovima u Priječanima, svaki mjesec vozi automobil na servis .
Još jedan na listi kritičnih je Zeleni most, koji spaja dva velika banjalučka naselja, Kočićev vijenac i Obilićevo i jedan od najlošijih mostova, kada je uži dio grada u pitanju. Njegova jedna traka često je zagušena saobraćajem, a pješačka staza je dotrajala i rizična.
Dok građani strahuju i kukaju, stručnjaci potvrđuju da mostovi izgledaju loše, ali da konstrukcije ipak nisu tako slabe kao što izgleda.
Sve konstrukcije bi trebalo da su jake. Mogu ti mostovi izdržati i poplave i zemljotrese, samo ih treba redovno održavati i popravljati prelaze. Građani puno paniče, ali te mostove su radili pravi stručnjaci koji znaju šta rade, a grad svake godine izdvaja novac za sanaciju tih oštećenja – objašnjava Predrag Mitraković, penzionisani arhitekta i bivši gradski načelnik za urbanizam.

Ove godina 90.000 KM za održavanje

Grad Banjaluka svake godine izdvaja novac za redovno održavanje mostova i pasarela što podrazumijeva zamjenu hrastovih talpi na pešačkim mostovima, zamenu i popravak ograde, te antikorozivnu zaštitu čelične konstrukcije, a ove godine izdvojino je 90.000 KM, što bi trebalo biti dovoljno za obnovu nekoliko kritičnih mostova i pasarela.
(EuroBlic)
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!