Mladi luk snižava šećer

992

Bogat mineralima i vitaminima, mladi crni luk je prava riznica hranljivih i ljekovitih sastojaka.

Osim kalijuma, sumpora i raznih oligoelemenata, ova niskokalorična proljećna namirnica sadrži vitamine B1, B2, C, E, K, P (posebno u zelenom dijelu), kao i karoten, glikozide, eterična ulja i biljni hormon glukokinin (sličan insulinu) koji snižava nivo šećera u krvi.

Dokazano je da vitamini i minerali sadržani u crnom luku blagotvorno utiču na cjelokupno zdravlje, a naročito na kardiovaskularni i nervni sistem. Osim toga, zahvaljujući bogatstvu esencijalnih ulja i ljekovitih aromatičnih supstanci, ova ljekovita namirnica djeluje kao prirodni antibiotik i uništava štetne bakterije u crijevima

. Sok od mladog crnog luka koristi se u narodnoj medicini kao lijek protiv raznih kožnih infekcija. Pomiješan sa kašikom meda, pomaže kod blažih respiratornih problema jer olakšava iskašljavanje, liječi upalu krajnika i promuklost. I to nije sve.

Mladi crni luk ima i diuretička svojstva zbog čega se koristi kao prirodni lijek za regulisanje probave. Ne preporučuje se jedino osobama koje pate od gastritisa jer stimuliše lučenje želudačnih sokova, prenose Novosti.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!