Jeftiniji lijekovi od narednog mjeseca

641

Građani Bosne i Hercegovine od narednog mjeseca kupovaće jeftinije lijekove, potvrđeno je za „Avaz” iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

– Agencija će 7. maja objaviti maksimalne veleprodajne cijene lijekova. Očekujemo da bi od druge polovine maja pa nadalje mogle da se osjete prve posljedice primjene Pravilnika o maksimalnim cijenama lijekova – kazala nam je Biljana Tubić, pomoćnica direktora Agencije za lijekove BiH.

Procjene su da su pacijenti do sada na lijekove godišnje trošili pola milijarde maraka, a od maja će, prema procjenama Agencije, ti troškovi biti skresani za oko deset posto. To znači da će u kućnim budžetima ostati ukupno pedesetak miliona maraka.

Agencija se vodila potrebom da novim Pravilnikom cijene lijekova donekle poravna s onim u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Podsjećamo, bh. građani godinama su plaćali skuplje lijekove u odnosu na pacijente iz zemalja okruženja.

U našoj zemlji PDV na sve robe, pa tako i na lijekove, obračunava se po stopi od 17 posto, dok se u Srbiji medikamenti oporezuju po stopi od osam, u Hrvatskoj od pet, a u Sloveniji od 8,5 posto. Sada, za većinu lijekova u BiH maksimalna veleprodajna cijena neće biti viša od 90 posto prosječne cijene lijeka u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

Tubić je podsjetila i da je sredinom januara ove godine na snagu stupio novi Pravilnik o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH. Međutim, predviđeno je da njegova primjena počne od dana godišnjeg izračuna, a to je bio 6. mart, prvi ponedjeljak u tom mjesecu.

– Od tog dana počeo je teći rok od 60 dana koji je dat veletrgovcima da usklade cijene s onim određenim novim Pravilnikom – navodi Tubić. (Avaz)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!