Javni sektor zapošljavao 37 radnika mjesečno

714

Svakog mjeseca prošle godine u Republici Srpskoj zaposleno je u prosjeku 37 radnika u javnom sektoru, dok je istovremeno privatni sektor mjesečno primao 775 novih zaposlenih, dok su zadružni i mješoviti sektor smanjili broj radnika.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u RS je na kraju 2016. godine bilo 253.305 radnika, što je za 7.330 više u odnosu na godinu ranije.

Od novozaposlenih, njih 448 posao je dobilo na državnim jaslama, dok je privatni sektor zaposlio 9.296 radnika. U ostala dva sektora, zadružnom i mješovitom, primjetan je trend smanjenja broja radnika i to ukupno 2.418 u prošloj godini.

– Zadružni sektor je lani brojao 403 radnika, a godinu ranije 447, dok je mješoviti na kraju 2016. godine imao 37.525 zaposlenih, a u istom periodu 2015. godine 39.943 radnika – pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

Zadružni sektor je u prosjeku mjesečno smanjivao broj zaposlenih za četiri radnika, dok je taj tempo u mješovitom sektoru mnogo veći, jer su u jednom mjesecu u prosjeku otkaze dobijala 202 radnika.

Javni sektor je na kraju 2016. godine brojao 75.113 radnika, a statistika pokazuje da je lani u prosjeku mjesečno zapošljavano 37 radnika.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić smatra da je potrebno napraviti analizu da bi se vidjelo kakva je struktura zapošljavanja u javnom sektoru.

– Potrebno je analizirati gdje je mjesečno zapošljavano 37 radnika u javnom sektoru, odnosno da li su ti radnici primljeni u Vladi, školama ili javnim preduzećima – kazala je Mišićeva.

Dodala ­je da će tržište rada doći na zelenu granu kada se dese promjene u javnom sektoru.

– Jasno je da se samo govori o tome da će prestati zapošljavanje u javnom sektoru. Ogromna administracija mora da bude svedena na razuman nivo. S druge strane, realni sektor ima problem niskih plata. Sindikatu je najvažnije da oni koji su na birou nađu posao i dobijaju platu od koje mogu pristojno da žive – poručila je Mišićeva.

Sličnog mišljenja su i ekonomisti, a analitičar Zoran Pavlović ističe da je broj od 9.200 novozaposlanih radnika u privatnom sektoru i dalje nizak.

– Ovaj broj godišnje treba da bude sigurno tri puta veći i onda bi tek situacija krenula nabolje – kazao je Pavlović i dodao da i u idućem periodu možemo očekivati nedovoljno zapošljavanje u realnom sektoru.

Istakao je da je u dokumentima koja su vlade entiteta potpisale u okviru Reformske agende definisano zamrzavanje novog zapošljavanja u javnom sektoru.
Podsticaji

U Savezu sindikata ističu i da pojedini poslodavci zloupotrebljavaju podsticaje koje dobijaju za nova zapošljavanja.

– Riječ je o tome da oni drže radnike samo dok dobijaju novac od Vlade ili drugih institucija, a čim to presuši, zaposlenima daju otkaz. Toj praksi treba stati u kraj što prije – poručili su iz Saveza sindikata RS, piše Glas Srpske.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!